Второ удължаване на срока за списъка с кредиторите в КТБ

Второ удължаване на срока за списъка с кредиторите в КТБ

Синдиците на "Корпоративна търговска банка" (КТБ) получиха втора отсрочка за изготвянето на списъка с кредиторите на фалиралата банка и сега той трябва да е готов на 17 август. Това става ясно от съобщение на КТБ.

Първоначално списъкът трябваше да е готов на 6 юли, но заради големия обем информация срокът беше удължен до 21 юли с промени в Закона за банковата несъстоятелност.

Сега със същия мотив синдиците са поискали ново удължаване на срока с 25 дни считано от 22 юли. Управителният съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките е уважил искането им, се казва в съобщението на отдел "Публични комуникации" в КТБ.

Допълнително време е нужно за да се обработят и анализирани получените и продължаващи да пристигат основно чрез съда по несъстоятелността, а и по пощата, голям брой молби от кредитори за включване в списъка на приетите вземания в производството по несъстоятелност на КТБ, е посочено в съобщението.

Освен това значителна част от молбите съдържат основания с фактическа и правна сложност, което изисква допълнително време за обработването им.

Удълженият срок ще даде възможност на синдиците на КТБ АД (н) да направят по-подробен анализ на мотивите, с които кредиторите искат да бъдат включени в списъка на предявените вземания към банката, както по отношение на претендираните суми, така и по наличието на правно основание за това.

По-детайлното им разглеждане ще съдейства за по-добра защита правата на кредиторите по отношение предявените от тях вземания към КТБ АД (н), се казва в съобщението.

След като списъкът на приетите вземания към банката бъде готов, той ще бъде обявен според предвидения ред в Закона за банковата несъстоятелност.

Това е последното възможно удължаване на срока за изготвяне на списъка, обясниха от фалиралата институция.

Споделяне

Още от Бизнес