Второто издание на Акселератора за зелени идеи осигурява до 25 000 евро

Кандидатури за участие в програмата се приемат онлайн до 3 юли

Снимка: "Клийнтех България"

Второто издание най-мащабната европейска предприемаческа инициатива, насочена към подпомагане развитието на стартиращи компании – "Клаймът КИК Акселератор" (Climate-KIC Accelerator), предоставя още по-добри възможности за развиване на зелени бизнес решения.

Тази година програмата ще осигури финансиране до 25 000 евро на екип за осъществяване на тяхната идея, съобщават организаторите от "Клийнтех България".

От август до декември 2017 г. в София, Акселераторът ще работи с 8 екипа с разработена иновативна идея. В 14-седмичната програма са включени лекции от международно признати ментори, достъп до ключови партньори и потенциални инвеститори в Европа, както и офис-пространство в периода на провеждане на акселераторската програмата.

Кандидатури за участие в "Клаймът КИК Акселератор" се приемат онлайн до 3 юли 2017, 17.00 ч (CEST). В програмата могат да участват всякакви идеи за намаляване на въглеродните емисии, подобряване качеството на околната среда или създаване на алтернативи на традиционните екосъобразни процеси, продукти и услуги.

"Освен убедителен бизнес модел, е нужно да сте сформирали екип, готов да се посвети на идеята си, притежаващ добро ниво на владеене на английски език", посочват от "Клийнтех България".

В първото издание на Акселератора в България между септември и декември 2016 г. участваха общо 8 екипа, които разработиха изключително разнородни идеи: от интелигентна система за управление на консумацията на енергия и сигурността в сградите, през алтернативни индустриални батерии и платформа за балансиране на енергийното потребление в градовете, до решения за детоксикация на вода и почви, супер-ефективна печка за домакинството с нулеви вредни емисии, интегрирано решение за управление на ферми и дори умна домашна оранжерия за градския човек.

"85% от екипите обособиха фирми в резултат на програмата, една от тях вече с клон в Холандия. 100% от тях към момента продължават да развиват бизнеса си. "M Tech Ltd." и тяхната интелигентна система за управление на консумацията на енергия и сигурността в сградите, отвори офис освен в София, и в Холандия. В момента компанията води преговори с един от българските мобилни оператори за внедряване на системата им", допълват организаторите.

Супер-ефективните печки на дърва с нулеви емисии "Гамера" вече реализират продажби в чужбина и работят върху модификации на печката за различни горива (пелети и брикети). С първи продажби могат да се похвалят и "Грийн Корп" ООД с тяхната умна оранжерия за градски условия. Продуктът на "CocoFarm" за яйцеферми, продължава в първата фаза на най-големия акселератор в Европа за агробизнес, KATANA, където се бори за последващо финансиране, съобщават още от "Клийнтех България".

Споделяне

Още от Бизнес