Вучич заяви в Косово, че Сърбия няма да напада никого

Белград обаче е готов да защитава сръбското население в отделилата се държава

Александър Вучич по време на посещението в Косовска Митровица, СНИМКА: ЕПА/БГНЕС

Сърбия няма да позволи сръбският народ в Косово да бъде унищожен и без колебание ще се притече в негова защита в случай на опасност, е заявил сръбският президент Александър Вучич пред събрание на сърби в разделения град Косовска Митровица в Северно Косово, където живее значителна част от сръбското малцинство, съобщи ТАСС.

Държавният глава посети сънародниците си в отделилата се държава, като визитата бе съкратена, след като косовари барикадираха пътя, по който трябваше да се придвижи президентският кортеж.

"Ние няма да се правим на герои, но думите, които казвам, трябва да бъдат приети много сериозно от ответната страна. Нито за час, нито за секунда няма да се колебая, ако е необходимо да защитим нашия народ, в случай че бъде подложен на нападение в която и да било част от Косово и Метохия", е казал Вучич пред събралото се множество.

Сръбският президент обаче е заявил, че страната му няма намерение да напада никого и желае само мир.

Вучич е благодарил на Русия за подкрепата ѝ по косовския въпрос. Той е потвърдил отново твърдата позиция на Сърбия да не се присъединява към НАТО.

Сръбският президент Александър Вучич отрече да има план за преначертаване на граници в името на уреждането на отношенията между Белград и Прищина, предаде ДПА.

"Когато казват, че искам да променя граници, лъжат", заяви още сръбският президент пред сънародниците си в Митровица.

"Искаме да направим каквото можем и да запазим каквото можем в Косово. Искаме да спечелим всички права, които ни се полагат", добави той.

Сръбският президент заяви, че остава ангажиран с постигането на компромис с косовските власти, който би открил пътя пред двете страни за придвижване към членство в ЕС, съобщава Ройтерс.

"Дойдох тук, за да ви кажа, че в бъдеще ще трябва да постигнем компромис с албанците (от Косово)... Но ще трябва да пожертваме много", каза той.

Президентът на Сърбия даде да се разбере, че проект за разрешаване на конфликта между Белград и Прищина с посредничеството на ЕС не съществува.

"Казвам ви откровено: в ЕС не съществува никакъв проект за решение на косовския въпрос. Намираме се много далеч от каквото и да било решение, но за първи път сме наясно, че трябва да разговаряме и да уредим отношенията си", каза Вучич.

Макар да заяви, че диалогът с косоварите трябва да продължи, президентът на Сърбия изказа съмнение в скорошното му приключване, посочва ТАСС.

По-рано днес косовски албанци барикадираха пътищата към сръбското село Банье, което беше в програмата на посещението на Вучич. В резултат на блокадата косовските власти оттеглиха разрешението си за посещението на сръбския президент в селото, а той от своя страна отправи критика към силите на НАТО KFOR, че не са осигурили възможност да достигне до района.

Косовският президент Хашим Тачи, цитиран от Асошиейтед прес, е заявил, че разбира противопоставянето на косовските граждани срещу посещението на сръбския президент, но е призовал за сдържаност в името на мира и помирението след войната от 1998 - 99 г.

Споделяне

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?