С влизането в сила на променения Закон за МВР

Вучков потвърди намерението си да предложи смяната на Лазаров

"Новата правна рамка изисква императивно нова процедура по назначаване на председател на ДАНС, ДАТО и главен секретар"

Вучков развежда вицепремиера Меглена Кунева в Академията на МВР. Сн.: БГНЕС

Вътрешният министър Веселин Вучков за пореден път потвърди позицията си, че кабинетът трябва да предложи на президента Росен Плевнелиев да назначи със свой указ главния секретар на МВР и председателите на ДАНС и агенцията за СРС-та – ДАТО, за да бъде спазена променената процедура, заложена в новия Закона за МВР (ЗМВР).

"Това, което е абсолютно сигурно, е че новата правна рамка изисква императивно нова процедура по назначаване на председател на ДАНС, ДАТО и главен секретар на МВР. Министерският съвет трябва да обсъди това и да предложи на президента с указ да назначи тези три висши професионални длъжности", категоричен беше Вучков във вторник по време на откриването на нова учебна зала в Академията на МВР в присъствието на вицепремиера Меглена Кунева.

Изявлението на вътрешния министър бе по повод на поправките във ЗМВР, прокарани от ГЕРБ, които влязоха в сила във вторник. С тях бе възстановено правомощието на държавния глава да назначава титулярите на тези три ръководни поста в службите, което му бе отнето от миналия парламент, доминиран от БСП, ДПС и "Атака".

Разнобой сред управляващите за смените по върховете на службите

Първоначално се очакваше, че управляващото мнозинство на ГЕРБ, Реформаторския блок (РБ), Патриотичния фронт (ПФ) и АБВ ще гласуват в закона изискване за позицията на главсека на МВР, на което заемащият сега поста Светлозар Лазаров не отговаря, но то отпадна между първо и второ четене.

Впоследствие Пламен Нунев от ГЕРБ първо предложи поправка в преходните и заключителни разпоредби към ЗМВР, прекратяваща мандатите на Лазаров, Владимир Писанчев (ДАНС) и Цветан Китов (ДАТО), а след това сам я оттегли. Което бе определено от Вучко като "ажиотаж".

Това провокира острата реакция от страна на РБ и ПФ, които настояха за смените на Писанчев и Лазаров. Вътрешният министър Вучков, който неведнъж е намеквал, че не желае да работи с настоящия главен секретар на МВР, пък изрази откровено недоумение от действията на Нунев.

"Аз, честно казано, не разбрах какво стана там в пленарната зала, макар че внимателно следих целия дебат, но мога да кажа моята принципна позиция. Искам целият закон да бъде обнародван в Държавен вестник и тогава да се спази процедурата за това как се назначава новия главен секретар по новата процедура. Принципната ми позиция отпреди е, че трябва да се подбере главен секретар измежду хора, които имат достатъчно професионален опит, много добра професионална биография, която се опира на поетапно развитие в кариерата и, независимо от всичко, аз тази своя позиция не бих искал да я променям и няма да я променя. Искам законът да бъде обнародван в Държавен вестник, да влезе в сила, съобразно Закона за нормативните актове, и тогава ще оповестя моята позиция – какво предложение ще внеса в Министерския съвет", увери на 12 февруари вътрешният министър.

Изказването му дойде на фона на изненадващата заявка на премиера Бойко Борисов от Брюксел да не прави промени по върховете на службите, защото това щяло "да възпали опозицията" и "до 2-3 месеца като нищо ще имаме нов полицейски и шпионски скандал". Министър-председателят дори свали от главния секретар на МВР и шефа на ДАНС всякаква отговорност за скандалната разработка "Червей", тъй като "Орешарски ги е карал да вършат, каквото вършат".

Впоследствие обаче бившият шеф на бургаската полиция Милен Димитров разказа пред вътрешната комисия в парламента, че още в началото на миналата година е информирал Лазаров, че агенти на ДАНС източват данни от секретен сървър в местната областна дирекция на МВР.

Освен това стана известно, че Писанчев е посочен като лично отговорен за реализирането на незаконните специални разузнавателни средства по "Червей" в разсекретената част от доклада на Бюрото за контрол на СРС-тата, с който Mediapool разполага.

Вътрешният министър се обяви за пълно разсекретяване на "Червей"

"Аз напълно подкрепям споделеното от няколко дни и седмици от Румен Петков, че в случая наистина разсекретяването на оперативното дело "Червей" от една страна ще елиминира всякакви конспиративни теории, от друга ще покаже пред обществото има ли проблем, или няма. С оглед на изключително големия и надделяващ обществен интерес би било полезно цялата тази оперативна разработка да бъде да бъде декласифицирана", заяви по този повод Веселин Вучков във вторник.

Той обаче уточни, че материалите по разработката вече се намират в прокруатурата, тъй като представляват доказателства по течащото в момента досъдебно производство срещу оттеглилата се във вторник шефка на Софийския градски съд Владимира Янева и бившия шеф на "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов. Тя е разследване за издаване на незаконни разрешения за СРС-та, а той - за изготвянето за исканията за тях, придружени от недостоверни мотиви.

Помолен да коментира думите на Милен Димитров пред вътрешната комисия, министърът допълни, че "относно знанието на главния секретар, няма писмени следи в делото, които да показват, че той е знаел за него (оператривното дело – бел.ред.)".

Кабинетът обмисля да използва практиката на БСП и ДПС, за да смени Лазаров

Въпреки това, по неофициална информация на Mediapool, управляващите обмислят варианта да ползват практиката, въведена от кабинета "Орешарски" през м.г., за да сменят главния секретар на МВР. Става въпрос за решението на Министерския съвет от 3 юли м.г., когато Светлозар Лазаров бе преназначен на поста заради влизането в сила на прокараните тогава промени във ведомствения закон.

"От вторник (1 юли 2014 г. - бел.ред.) влезе в сила новият Закон за Министерство на вътрешните работи и съгласно този закон главният секретар на МВР се назначава по предложение на министъра и с решение на Министерския съвет. Във връзка с това предлагам господин Лазаров, който до момента е главен секретар, да бъде назначен. Това назначение е необходимо чисто технически и технологично, защото в противен случай системата няма да е възможно да функционира. Задължително е, отново по закон, главният секретар да предложи областните директори и главните директори, в противен случай не могат да бъдат назначени, а оттам нататък те трябва да предложат структурата, щатното разписание и съответно назначенията под тях. Така че от тази гледна точка, за да съумеем да преназначим състава и да осигурим нормално функциониране на министерството, този акт е необходим", аргументира тогава предложението си бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев.

Настоящите управляващи обаче не са единодушни в позицията си по казуса, тъй като според някои ситуацията с главния секретар сега е по-различна заради 5-годишния му мандат, въведен от предишния парламент.

Споделяне

Още по темата

Още от България