Вулкан в Камчатка избълва стълб от пепел на височина 6 километра

Вулканът Шивелуч на полуостров Камчатка в Далечния изток на Русия избълва стълб от пепел на височина 6 километра, предаде Интерфакс, като се позова на местната централа на Министерството на извънредните ситуации.

Шлейфът, образуван от пепелта, се разтегли в североизточнапосока. Няма данни вулканични материали да са паднали в населени места. Обявен е оранжев код, сочещ степента на заплаха за авиацията в региона.

Шивелуч е най-северният и един от най-активните действащи вулкани в Камчатка. Той е на 450 километра североизточно от град Петропавловск-Камчатский, а най-близкият населен пункт е Ключи, където живеят 5600 души.

Вулканът с кратер 1,5 километра е сред най-активните в Тихоокеанския регион. Последното му катастрофално изригване бе през 1956 година, а последното голямо изригване е регистрирано през 1964 година. Над 30 години учени постоянно го следят. През 2006 г., след известно затишие, дейността му се засили.

Абсолютната височина на гиганта е 3283 метра, а най-високата точка на активната част, известна под името Млад Шивелуч, е на 2500 метра над морското равнище.

Руският полуостров Камчатка, на който се намират над 150 вулкана, е един от районите в света с най-висока сеизмична активност.

Споделяне

Още от Свят