Вулканът Агунг в Индонезия продължава да изригва

Вече 39 българи на остров Бали са потърсили кризисния щаб на МВнР

Вулканът Агунг в Индонезия продължава да изригва

Вулканът Агунг на индонезийския остров Бали продължи да изригва във вторник, изхвърляйки пепел на височина 4000 метра и блокирайки десетки хиляди туристи за втори пореден ден, предаде Асошиейтед прес.

Властите повишиха тревогата във връзка с вулкана до най-високата степен и призоваха 100 000 души да напуснат район в радиус от 10 километра от кратера на вулкана, от който изригва лава и излиза сив и бял дим.

Не е ясно колко сериозно може да стане изригването, нито колко дълго може да продължи.

 

При последното голямо изригване на Агунг през 1963 г. загинаха около 1100 човека.

Властите наредиха международното летище на Бали да останат затворени още 24 часа заради опасения, че самолетните двигатели може да се задръстят от вулканичната пепел, която се носи над острова.

Говорител на летището каза, че над 440 полета са отменени днес, засягайки около 60 000 пътници - почти колкото вчера.

Според експерти е възможно да има по-голямо, експлозивно изригване, а може и вулканът да поддържа сегашната активност седмици наред.

 

През изминалото денонощие още 29 български граждани, които са на почивка на о.Бали, са се свързали с кризисния щаб, сформиран в посолството на България в Индонезия по разпореждане на вицепремиера Екатерина Захариева. До този момент българите, които са информирали мисията ни, че се намират на острова, са 39. Сънародниците ни са в безопасност, в хотелите, в които са отседнали, информира МВнР.

 

Българско семейство с дете се е намирало на международното летище на острова. Консулът ни в Джакарта Александрина Гигова е оказала възможното съдействие на сънародниците ни и тази сутрин те са отпътували към летището в Сурабая (Източна Ява), откъдето ще вземат полет за България.

 

Други двама български граждани, чийто полет е бил отменен, също са били пренасочени към летището в Сурабая, със съдействието на консула ни в Джакарта. Те ще отпътуват към Сингапур, а оттам - за България.

 

Консул Гигова е в постоянна връзка с пренасочените сънародници и следи тяхното придвижване.

 

На втория етаж на международното летище в Бали функционира информационно бюро за гражданите на държавите членки на ЕС, където те могат да получат подробна информация за обстановката и възможностите за консулска защита. Към този момент няма български граждани, които да са потърсили съдействие от бюрото за европейски граждани на международното летище в Бали.

 

До този момент група от 10 български граждани, които са на почивка на острова, се беше свързала с мисията ни в Джакарта, за да информира за местонахождението си. Те се намират далеч от зоната на вулкана и са в безопасност в хотела, в който са отседнали.

 

Във връзка с усложнената обстановка в следствие на активността на вулкана Агунг Министерството на външните работи припомня съветите си към българските граждани, които планират пътуване до остров Бали. Препоръчва се нашите сънародници преди да предприемат пътуване предварително да се свържат с авиокомпанията и туристическата агенция, която са избрали. МВнР призовава нашите сънародници, пребиваващи и пътуващи за острова, да бъдат предпазливи, да не навлизат в определената ограничителна зона, да се осведомят предварително подробно за актуалната обстановка, да следят информацията в местните медии и да спазват стриктно указанията за безопасност на властите.

 

Министерството на външните работи и посолството ни в Джакарта отново призовават всички българи, намиращи се към момента на остров Бали, да се регистрират на сайта на министерството в рубриката "Пътувам за", като предоставят мобилен телефон, имейл и точен адрес на местопребиваване на остров Бали. Така, при необходимост, консулските ни власти ще могат да окажат своевременна помощ.

 

Българското посолство в Джакарта следи ситуацията на о. Бали и е в постоянен контакт с българите, за които има информация, че пребивават понастоящем в района. Кризисният щаб към мисията е на разположение на българските граждани денонощно. В случай на нужда от съдействие или необходимост от актуална информация за обстановката на о. Бали те могат да се свържат с мисията ни в Индонезия на тел. + 62 21 390 4048 или на денонощния дежурен тел.: +62 811 932200.

Споделяне

Още от Свят