Вулканът на остров Санторини се пробужда

Гръцки учени са установили, че сеизмичната активност в района на егейския остров Санторини в последно време е създала предпоставки за изменения на земната кора и е повлияла на активността на вулкана на острова.

Измененията могат да бъдат установени с джипиес. Проф. Филипос Валианатос от института за земни изследвания на остров Крит заяви за гръцкото радио и телевизия ЕРТ, цитиран от БТА, че промените във вулкана Санторини следва да се тълкуват като предупреждение. Ученият оприличи вулкана на "кекс, който се надува прекалено и разваля формата си".

"Земетресенията няма как да се знаят предварително, но вулканите предупреждават. Това, което ни тревожи, е че "кексът" Санторини се надува", обясни проф. Валианатос.

Според информации в гръцките медии местните власти са били предупредени по въпроса, а от гражданите е било изискано да бъдат подготвени дори за най-малката възможност.

Последният случай, при който вулканът Санторини е изригнал, е бил през 1950 г. В четвъртък и петък в Егейско море край острова бяха регистрирани два силни труса - с магнитуд 5,3 и 5,2 по Рихтер.

Споделяне

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?