ВВС е против офертата за НАТО-вски хеликоптери на старо

Главният щаб на българските Военно въздушни сили (ВВС) е дал отрицателно становище за покупката на 28 хеликоптера от европейския аерокосмически консорциум EADS за нуждите на българската армия. Това съобщи Дарик радио, цитирайки източници от МО.

За офертата на EADS съобщи миналата седмица министър Николай Свинаров, при завръщане от Берлин. Консорциумът предложи вертолетите да бъдат купени на цената на 150-те милиона долара, отпуснати от правителството за модернизация на българските хеликоптери МИ-17 и МИ 24, които са общо 36. Освен това консорциумът предлага нашите вертолети да бъдат ремонтирани в заводите "Терем" и да бъдат продадени на трети страни.

EADS предлага 16 бойни хеликоптера "Пума" и 12 леки разузнавателни "Фенек", които са снети от въоръжение от армиите на няколко страни от НАТО, както и техническа база за поддръжка на машините. Вертолетите са с остатъчен ресурс от 3000 часа и могат да се експлоатират още 10 години.

Като причина за отрицателното си становище от ВВС са посочили допълнителните средства, които ще са необходими за обучение на пилотите и за доставка на резервните части.

Представители на консорциума пристигат на 19 май в София за презентация на офертата си.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?