ВВС признаха за проблеми с новата летателна техника

Има известни проблеми, свързани с новата летателна техника и с поддръжката на наличните машини. Това признаха представители на висшето ръководство на военно-въздушните сили (ВВС) на пресконференция във в сряда, посветена на празника на ВВС на 16 октомври.

Първият транспортен самолет "Спартан" по договора с италианската компания "Алениа аеронавтика" ще кацне в София на 5 ноември, съобщи командващият ВВС ген.-лейтенант Симеон Симеонов.

Част от оборудването на самолетите "Спартан" ще бъде доставено по-късно от първоначално предвидените срокове. Ген. Симеонов увери, че частите ще бъдат платени едва когато бъдат монтирани и българският интерес е защитен. Новите машини ще могат да бъдат експлоатирани без проблем, докато бъде монтирано оборудването.

При доставката на военно-транспортните вертолети "Кугар" до третата машина е имало течове в носещия винт. Това не е проблем по стандартите на производителя "Юрокоптер", но е проблем според българския стандарт, обясни Симеонов. След поставянето на проблема пред френската страна, при четвъртия доставен вертолет течът е бил отстранен. В близките дни се очаква да пристигне шестата машина.

При изпращането на катапултните кресла на швейцарските учебни самолети "Пилатус" за технически преглед, административни процедури са забавили връщането им в България и в момента се използват само три машини, допълни генерал Симеонов. Машините участват в съвместните българо-американски военно-въздушни учения, които се провеждат в база „Граф Игнатиево”.

В най-скоро време се очакват гуми за изтребителите МиГ-21, след като миналата година не е бил изпълнен договор по тази поръчка. Необходимите магнитни ленти за МиГ-29 вече са доставени.

Щурмовите вертолети Ми-24 имат категорично бъдеще, каза ген. Симеонов, но не се ангажира кога ще бъде подписан договор за ремонта и модернизацията им, след като договорът с израелската компания „Елбит” бе прекратен по искане на българската страна.

Споделяне

Още от България