ВВС счупиха единствения летящ ”Спартан”

Инцидентът е станал на земята и няма пострадали, но са нанесени материални щети

Самолет "Спартан"
Единственият все още летящ военен транспортен самолет ”Спартан” в петък е претърпял инцидент при учебна маневра на територията на авиобаза ”Граф Игнатиево”, съобщиха от Военновъздушните сили (ВВС).
 
При инцидента няма пострадали военнослужещи от екипажа, но на самолета са нанесени материални щети. 
 
Според специализираното издание АЕРО заради силния вятър самолетът се е наклонил на една страна и е ударил земята с края на полукрилото си и с витлото. Има сериозни поражения по самолета. 
 
Инцидентът наподобява двата случая от 2008 г. Тогава през март и през юли борд 071 пострада по аналогичен начин - първо при излитане от летище София, а след това при кацане на летище Варна.
 
Причините и за двата инцидента тогава се коренят в особености на конструкцията на C-27J – относително високо разположено крило, основна стойка на колесника със сравнително тесен коловоз, плюс голям вертикален стабилизатор. 
 
Като цяло е било известно, че при силен страничен вятър самолетът може да се наклони до такава степен, че да удари с полукрило полосата. Това е можело да се парира, но тогава екипажите не са бил подготвени за подобни случаи.
 
Очакваше се съвсем скоро да изтече ресурсът и на този самолет, след като това се случи с другите две машини.
 
Все още няма сключен договор с  фирмата, която поддържа машините – "Аления Леонардо", която е поискала над 17 млн. евро за четири години.
Сега ще трябва да се преговаря и за ремонта на счупения самолет.
 
Те бяха закупени от италианската фирма "Аления Аеронавтика" през 2006 година. Първоначалният договор предвиждаше доставката на 5 самолета "Спартан" за 91.8 млн. евро, но той бе предоговорен от първото правителство на ГЕРБ и страната ни се отказа от последните две машини.
 
Миналата година имаше инцидент с военен хеликоптер ”Пантер”, който падна в морето по време на учение. Тогава загина пилотът. 
 
Заради липсата на достатъчно ресурси пилотите летят опасно малко. 
 
Споделяне

Още по темата

Още от България