VW тръгва с нови заводи за елктромобили в Китай и може да изпревари Tesla

VW тръгва с нови заводи за елктромобили в Китай и може да изпревари Tesla

След около година Volkswagen може да достигне капацитета на Tesla в производството на електромибили. Най-големият автомобилопроизводител в света обяви във вторник, че строи два завода в Китай, които ще произведат общо 600 000 коли, базирани на специализираната му модулната платформа за електромобили (MEB), съобщава агенция "Блумбърг".

Новите заводи в Антиг и Фошан започват работа няколко месеца след завода в германския град Цвикау, който ще сглобява 330 000 автомобила годишно от края на 2019 г.

При тези мащаби на производство Volkswagen най-вероятно ще изпревари Tesla, чийто единствен завод за сглобяване на автомобили във Фримонт, щата Калифорния, може да прави около 500 000 коли.

В началото на годината лидерът в производството на електромобили направи първа копка на предприятието си в покрайнините на Шанхай, което се очаква да започне работа в края на 2019 г. и като начало да произвежда 250 000 коли годишно.

Volkswagen няма много време, след като Tesla разреши проблемите с производството си във Фримонт и завода за батерии в близо до Рино, Невада, който също така може да стартира производството на новия си спортен модел автомобили Model Y.

След като доставките на садана Model 3 затихнаха през първото тримесечие на тази година след много силно второ шестмесечие на 2018 г., главният изпълнителен директор Илън Мъск отхвърли опасенията относно търсенето и се придържа към прогнозата за 400 000 доставки през тази година.

VW възнамерява да произведе около 70 модела със захранване на батерии от всичките си 12 марки до 2028 г., както и 22 милиона електромобила през следващото десетилетие. Под ръководството на изпълнителния си директор Херберт Дийс, Volkswagen осъществява най-голямото усилие за трансформиране на автомобилната индустрия, базирана на двигатели с вътрешно горене, на стойност 30 млрд. евро.

Още от Бизнес

Коя партия/коалиция ще подкрепите на изборите за Европейски парламент?