Вяра Петрова подаде оставката си като депутат, но пред ръководството на ГЕРБ

Ако обвиненията за конфликт на интереси се потвърдят, тя ще напусне парламента

Вяра Петрова. Сн. БГНЕС

Народният представител от ГЕРБ Вяра Петрова, проверявана за конфликт на интереси, подаде оставка като народен представител и като общински координатор на ГЕРБ в Карнобат. Заявлението е изпратено до  Изпълнителната комисия на партията, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ в петък.

Според заявлението на депутатката след произнасяне на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси и при констатирани нарушения, тя ще депозира оставката си като народен представител и пред Народното събрание.

Ръководството на управляващите ще вземе решение по депозираните оставки, след като се запознае с всички факти и обстоятелства от проверката на Комисията за конфликт на интереси.

Петрова бе изслушана от парламентарната комисия за борба с корупцията по високите етажи на властта, оглавявана от Яне Янев. Сигналът срещу нея е подаден от БСП. Според социалистите тя е свързана със злоупотреби с евросредства.

Според документите, представени в комисията на Янев, центърът за професионално обучение към сдружение "Насърчаване на заетостта" в област Бургас е собственост на Нели Димитрова Симова, майка на Вяра Петрова.

Сдружението е лицензирано през април и оттогава досега е усвоило около 700 хил. лв.: 400 хил. лв. по схема "Адаптивност", 100 хил. лв. по схема "Развитие", по "Първа работа" - 18 600 лв. и още 180 хил. лв. за образователна интеграция на ученици от етнически малцинства.

В четвъртък председателят на комисията Яне Янев обяви, че не вижда данни за корупция и прехвърля случая на държавната комисия за конфликт на интереси, ръководена от Филип Златанов.

В четвъртък Вяра Петрова повтори, че сдружението "Насърчаване на заетостта" е управлявано от майка ѝ, но подчерта, че макар да е член на социалната парламентарна комисия, че няма влияние върху определянето на условията за кандидатстване по европейските програми, и напомни, че те се управляват от Министерството на труда и социалната политика.

За дружеството на мъжа ѝ, посочено в сигнала на БСП също като злоупотребило с евросредства, Петрова коментира, то има съвсем различен предмет на дейност и на практика няма допирни точки с европрограмите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?