Вярно или не? 90% от военните поръчки са без конкурс

90% oт поръчките на дирекция "Инфраструктура на отбраната" във военното министерство са без конкурси, съобщи служебният министър на отбраната министър Георги Панайотов. Предшественикът му Красимир Каракачанов обаче го обвини, че прави внушения и е бил подведен. Така данъкоплатците са изправени пред въпроса давани ли са безконтролно поръчки за стотици милиони на определени фирми или става въпрос за политическо противоборство.

По същество фактите в конкретния казус са ясни. Да, военното министерство от години дава многомилионни поръчки без конкурси. Макар че Каракачанов публично опроверга служебния министър, той призна нещо, което е известно от години и е засичано от много проверки и институции.

Министерството на отбраната използва редица вратички в закона, за да дава поръчки на фирми без конкурси. В случая се ползват специфични разпоредби от Закона за обществените поръчки – основно чл. 20, ал. 6. Той разрешава директно възлагане и е "любим" в МО.

Според Каракачанов въпросът се повдига, за да се компрометира предишното правителство и заради определени хора в МО, които искат да се позиционират пред новото ръководство.

Този негов коментар обаче не променя същността на проблема.

В главна дирекция "Инфраструктура на отбраната" за 2018, 2019 и 2020 година над 90% от поръчките са възложени директно.

"Имам съмнения, че не са защитени интересите на Министерство на отбраната и на българската държава. За миналата година 99% от обществените поръчки са с посочване на изпълнител", каза Георги Панайотов в понеделник.

Подобни поръчки многократно през изминалите години са минавали през прокуратурата и са се оказвали законни. В този смисъл Каракачанов е прав, че вероятно няма законово нарушение, тъй като законите дават достатъчно възможности за избягването на конкурси.

Каракачанов е прав и че някои поръчки изискват секретност, но те не са 99%.

Темата има и друга страна. МО има системен проблем с административния капацитет да извършва нормални поръчки. Засечени са много случаи – случайни или не, в които поръчки пропадат заради чиновници. Така се бавят важни за министерството проекти.

Deja Vu: Проблемът с обществените поръчки беше засечен и от ревизия на предишното служебно правителство, назначено от президента Румен Радев през 2017 година.  Тогавашният военен министър и сегашен премиер Стефан Янев съобщи, че са засечени над 100 нарушения. Предшественикът му Николай Ненчев го обвини в политическа атака. В резултат на разкритията не се случи нищо.

В заключение може да се определи като истина, че поръчките в МО се дават без конкурси, което не се оспорва от никой. Проблемът е дали това е необходимо в почти всички случаи и има ли нарушения. Отговорът на този въпрос е в полето на прокуратурата и финансовата инспекция, които отново са сезирани по въпроса.

Споделяне
Вярно или не?

Добре дошли във FACT CHECK – зоната за проверка на фактите, изобличаване на неистините и дисекция на полуистините, изричани в публичния дебат. Тук намират място публични изказвания и твърдения, които са значими и важни за обществото, попадайки в обхвата на приоритетните теми, отчетени от авторитетни социологически агенции. Най-често това са изказвания и твърдения на представители на трите основни власти плюс медиите, но не само те.

Целта не е да хванем някого в лъжа и да го посочим с пръст, а да подобрим качеството и отговорността на публичния дебат, което означава дезинформацията бъде пресечена при нейния източник. В днешно време политиците рядко си позволяват откровени лъжи; тяхната "специализация" са полуистините, подвеждащите данни и факти, които да ги представят в най-добра светлина. Като издирваме и представяме фактите такива, каквито са, разсейваме димната завеса и даваме възможност на хората сами да си правят изводи.

Първата в българското медийно пространство платформа "FACT CHECK" стартира през септември 2016 г. с финансовата подкрепа на Институт "Отворено общество" – София за период от седем месеца.

Високият обществен интерес към този вид коректив на "публичното говорене" е причината да продължим рубриката.

Публикуваме анализи и оценки на изказвания на представители на политическия и корпоративния елит в България, подбрани по предварително определени критерии.

Анализите са безпристрастни, основават се на прозрачно извършени проверки, базирани главно на публични източници. В случай, че се докажат допуснати неточности в публикациите, те се коригират и се публикува коригирана версия, в съответствие с методологията на работа.

Повече за идеята на проекта - ТУК

Метод за селекция на изказванията, обект на анализ и оценка в платформата "FACT CHECK" - ТУК

Модел на анализ и оценка на публичните изказвания в платформата "FACT CHECK" - ТУК

Кодекс на принципите - ТУК

Още по темата

Още от Вярно или не?

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?