Вярно или не? Боил Банов: Решението за допълнителните договори за НДК е по времето на Деница Златева

"Решението за сключването на 50% допълнителните договори по строително-монтажни работи и по другия договор за техниката се прави отново по времето на Деница Златева." Това заяви министърът на културата Боил Банов, който е принципал на НДК, пред временната комисия за установяване на факти и обстоятелства при разходването на средства, предоставени целево на НДК за подготовка на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Временната комисия за установяване как са изразходвани отпуснатите от правителството средствата за ремонта на НДК проведе първото се заседание на 11 юли. В Народното събрание дойдоха трима министри от управляващата партия ГЕРБ – вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев (принципал на НДК в периода август 2015 г. - януари 2017 г.), министърът по европредседателството Лиляна Павлова, която отговаряше за НДК от началото на май до края на юни 2017 г. и министърът на културата Боил Банов, който стана принципал на НДК на 29 юни 2017 г.

От заседанието отсъстваше единствено Деница Златева, която беше служебен вицепремиер по европредседателството в служебния кабинет и отговаряше за НДК от края на януари до началото на май 2017 г.

Твърденията на Боил Банов

В изявлението си пред депутатите от комисията министър Боил Банов казва следното: "Заместник-министър председателят Деница Златева на 2 май, няколко дни преди да приключи работата на служебното правителство, освобождава от отговорност Мирослав Боршош и другите членове на управителния съвет (на НДК – бел.ред.). Освобождава ги от отговорност и приема отчета... (става въпрос за финансовия отчет на НДК за 2016 г. - бел. ред)... Решенията за сключване на допълнителните договори по строително-монтажни работи (СМР) и по другия договор за техниката се прави отново по времето на Деница Златева."

Никой от другите двама министри на ГЕРБ не взема отношение по така изнесената информация.

Фактите – решението е на третото правителство на ГЕРБ

Фактите са еднозначни. Решението за увеличаване на капитала на НДК с 28 млн. лв. и сключването на допълнителните договори по четири дейности е взето на заседанието на правителството на Бойко Борисов на 8 юни. То е съобщено лично от министъра по европредседателството Лиляна Павлова след заседанието на кабинета.

Решението е № 310 и е с дата 9 юни 2017 г.

Министърът на културата Боил Банов е присъствал на заседанието на правителството на 8 юни, но очевидно е забравил какви решения са взети. Според публикуваната стенограма по точката за НДК, премиерът Бойко Борисов дава думата на Лиляна Павлова да я представи.

Тя обяснява разпределението на допълнителните 28 млн. лв. по четирите направления – 7 млн. лв. за обезпечаването на вече сключени договори, до 7 млн. лв. допълнително по договора за ремонта на НДК, до 1.8 млн. лв. допълнително по договора с фирма "Динакорд" за озвучителна техника и до 12 млн. лв. за изграждане на системата за сигурност.

След изложението на Павлова, Борисов казва: "Приемаме точка 12". Решението е взето без никой от министрите да е гласувал "против" или "въздържал се".

На заседанието на 8 юни Банов говори по два въпроса. Единият е отпускането на държавни парични награди за особени заслуги към българската държава – по 700 лв. месечно за известни личности в пенсионна възраст. Другият е за павета на бул."Дондуков" в столицата, който в момента се ремонтира. От стенограмата не е видно Банов да се е произнасял по решението за НДК.

Деница Златева, която е зам.-председател на БСП и е в командировка в САЩ, не присъства на изслушването пред парламентарната комисия във вторник, но е заявила писменото си съгласие да направи това по-късно.

В отговор на отправените от министър Банов обвинения тя приканва ресорният министър на НДК да представи одобрени от нея документи за допълнителни разходи.

"...Другата бомба, която беше хвърлена вчера в публичното пространство, за да отклони дебата от съществения въпрос какво се случва около НДК е новината, че съм одобрила ГФО за 2016 година и съм освободила от отговорност Съвета на директорите. Важно е да е уточня, че този акт по никакъв начин не ги освобождава от административна и наказателна отговорност. И ако има установени злоупотреби и нарушения, те отговарят пред закона и ще им бъдат наложени съответните наказания или предявени обвинения", пише Златева във "Фейсбук".

Заключение: Изявлението на Боил Банов, че Деница Златева е одобрила изразходването на допълнителни пари за НДК, е невярно.

  

Споделяне
Вярно или не?

Добре дошли във FACT CHECK – зоната за проверка на фактите, изобличаване на неистините и дисекция на полуистините, изричани в публичния дебат. Тук намират място публични изказвания и твърдения, които са значими и важни за обществото, попадайки в обхвата на приоритетните теми, отчетени от авторитетни социологически агенции. Най-често това са изказвания и твърдения на представители на трите основни власти плюс медиите, но не само те.

Целта не е да хванем някого в лъжа и да го посочим с пръст, а да подобрим качеството и отговорността на публичния дебат, което означава дезинформацията бъде пресечена при нейния източник. В днешно време политиците рядко си позволяват откровени лъжи; тяхната "специализация" са полуистините, подвеждащите данни и факти, които да ги представят в най-добра светлина. Като издирваме и представяме фактите такива, каквито са, разсейваме димната завеса и даваме възможност на хората сами да си правят изводи.

Първата в българското медийно пространство платформа "FACT CHECK" стартира през септември 2016 г. с финансовата подкрепа на Институт "Отворено общество" – София за период от седем месеца.

Високият обществен интерес към този вид коректив на "публичното говорене" е причината да продължим рубриката.

Публикуваме анализи и оценки на изказвания на представители на политическия и корпоративния елит в България, подбрани по предварително определени критерии.

Анализите са безпристрастни, основават се на прозрачно извършени проверки, базирани главно на публични източници. В случай, че се докажат допуснати неточности в публикациите, те се коригират и се публикува коригирана версия, в съответствие с методологията на работа.

Повече за идеята на проекта - ТУК

Метод за селекция на изказванията, обект на анализ и оценка в платформата "FACT CHECK" - ТУК

Модел на анализ и оценка на публичните изказвания в платформата "FACT CHECK" - ТУК

Кодекс на принципите - ТУК

Още от Вярно или не?