Вярно или не? Борисов: Никога не нарушавам добрия тон

"Добронамерен съм и никога не нарушавам добрия тон". Това обяви в понеделник вечерта премиерът Бойко Борисов, след като се ръкува с президента Румен Радев на празненството по случай 30-годишнината на КНСБ. Ръкостискането, запечатано от камерите, идва след седмици задочни словесни престрелки между двамата. Борисов за пореден път увери, че няма нищо общо с подслушването на президента и няколко пъти повтори пред репортерите, че не желае да бъде замесван.

В последните три месеца студената война между Борисов и Радев навлезе в гореща фаза. Конфликтът ескалира след като Румен Радев започна през декември консултации за промени в конституцията. Президентът обяви, че иска да се прекрати недосегаемостта и безотчетността за главния прокурор. Борисов не допусна ГЕРБ да участва в президентските консултации.

По същия начин управляващите бойкотираха и инициираните от президента обсъждания за изборните правила

През януари прокуратурата публикува запис на телефонен разговор на президента, направен със специални разузнавателни средства. Това предизвика много въпроси за законността на действията на главния прокурор. Президентът не пропусна да се обърне и към Борисов, защото записите са правени от ДАНС, която е под контрола на премиера.

В началото на февруари Румен Радев обяви, че оттегля доверието си към правителството на Борисов. Президентът предупреди премиера да внимава, защото го чака служебно правителство.

След цялата словесна канонада Борисов декларира, че е винаги е спазвал добрия тон.

Mediapool провери дали това е така, използвайки клиповете, качени на официалния профил на Бойко Борисов във фейсбук.

На 11 декември президентът Румен Радев даде интервю за бТВ, в което критикува почти всички политики на правителството. Час и половина след това Борисов бе посети тържеството по случай 30-годишнината от основаването на СДС. Там той говори предимно за Радев.

"Президентът е обединител на нацията. Опозиционен лидер, който за 40 минути (в интервюто пред бТВ – б.р.) не е казал нито една добра дума за държавата си, дори вече злобата му до такава степен прелива, че не е нужно да правя коментар ...Един ден хората ще разберат колко двуличен човек са си избрали за президент".

Премиерът описа Радев като "опозиционен лидер с най-много власт в държавата".

"Гледах само една минута от неговото интервю и отидох да играя футбол", каза Борисов и след това отбеляза, че "дори Левски не си е позволил да говори от името на народа, за разлика от Румен Радев".

На 21 декември в предаването "Годината" на "Дарик" президентът Радев призова управляващите да променят закона и да стеснят обхвата на охраняваните лица от Националната служба за охрана. Той поиска Ахмед Доган и Делян Пеевски да не ползват държавна охрана, защото могат да си организират частна. По-късно интервю за същото предаване даде и премиерът Бойко Борисов. Самото споменаване на Румен Радев, предизвика следната реакция:

"Искате ли да не говорим за човека, който трябва да е обединител, а се държи като опозиционен лидер. Той е призван да бъде обединител на нацията, държи се като позиционен лидер, а всъщност е първият човек в държавата с най-голямата заплата, с най-големите привилегии. В същото време говори за собствената си държава като президент на чужда държава, която има враждебно отношение към България".

По въпроса за НСО коментира:

"Румен Радев отиде един ден на работа с колело, наснима се хубаво. Ама то вали и дъжд, и сняг. Г-жа Радева с какво ще ходи - с рикша ли? И аз карам колело, и мотор... Аз съм готов от утре да тръгнем с колела - да ни се смеят всички. Готов съм и аз да стигна до край в популизма".

На 4 февруари президентът свали доверието си от правителството. Същия ден премиерът отиде да провери как върви строителството на байпаса, който трябва да осигури вода за Перник през ВиК-мрежата на София. Там той първо нарече репортерките "мисирки" и ги обвини, че му хабят енергията с въпроси за президента.

Второто запомнящо се изказване на Борисов бе насочено към главния секретар на държавния глава Димитър Стоянов, който междувременно бе признал, че също е попаднал в СРС-скандала като "Митко от записа" и е пращал SMS до главния прокурор, за да свърже с него по повод искането на Иван Гешев до Конституционния съд.

Борисов даде своята оценка пред "мисирките":

"Началникът му на кабинета, където си пуска SMS, Митко, сутринта ми дава оценка, келеш такъв! Той ми дава оценка...".

"С президента Румен Радев нямаме никъде пресечни точки, освен безсмислените консултативни съвети, където никога нищо не се е решило. Изказването на президента Румен Радев е чисто политическо – заявка за партия и търсене на враг", каза премиерът.

След това определи действията на Румен Радев по следния начин: "Това е пряка намеса в независимостта на властите. Точно обратното на това, което винаги е говорил (Радев). Откъде накъде ще се коментира така едно управление на няколко политически партии, спечелили изборите по законен начин?"

На 14 февруари Бойко Борисов отново коментира питането на президента Радев дали премиерът е знаел, че подчинените му от ДАНС подслушват държавния глава.

Борисов подчерта, че няма нищо общо със скандала около СРС-тата и коментира. "Сега, че някой се е омазал, хъкъл- мъкъл, изведнъж да ме замесват мен в тази работа. ДАНС МВР работят по свои закони...Някой е цопнал някъде, това не е моя вина. Даже нещо повече, като разбрах, ми стана крайно неприятно".

В заключение Борисов заяви следното по адрес на президента и съпругата му: "Това семейство трябва седи колкото може по-дълго, за да разберат българите, че само личното, само себелюбието е важно за тях".

Извод:

Изказването на Бойко Борисов, че "никога" не е нарушавал добрия тон е изцяло невярно.

  

Споделяне
Вярно или не?

Добре дошли във FACT CHECK – зоната за проверка на фактите, изобличаване на неистините и дисекция на полуистините, изричани в публичния дебат. Тук намират място публични изказвания и твърдения, които са значими и важни за обществото, попадайки в обхвата на приоритетните теми, отчетени от авторитетни социологически агенции. Най-често това са изказвания и твърдения на представители на трите основни власти плюс медиите, но не само те.

Целта не е да хванем някого в лъжа и да го посочим с пръст, а да подобрим качеството и отговорността на публичния дебат, което означава дезинформацията бъде пресечена при нейния източник. В днешно време политиците рядко си позволяват откровени лъжи; тяхната "специализация" са полуистините, подвеждащите данни и факти, които да ги представят в най-добра светлина. Като издирваме и представяме фактите такива, каквито са, разсейваме димната завеса и даваме възможност на хората сами да си правят изводи.

Първата в българското медийно пространство платформа "FACT CHECK" стартира през септември 2016 г. с финансовата подкрепа на Институт "Отворено общество" – София за период от седем месеца.

Високият обществен интерес към този вид коректив на "публичното говорене" е причината да продължим рубриката.

Публикуваме анализи и оценки на изказвания на представители на политическия и корпоративния елит в България, подбрани по предварително определени критерии.

Анализите са безпристрастни, основават се на прозрачно извършени проверки, базирани главно на публични източници. В случай, че се докажат допуснати неточности в публикациите, те се коригират и се публикува коригирана версия, в съответствие с методологията на работа.

Повече за идеята на проекта - ТУК

Метод за селекция на изказванията, обект на анализ и оценка в платформата "FACT CHECK" - ТУК

Модел на анализ и оценка на публичните изказвания в платформата "FACT CHECK" - ТУК

Кодекс на принципите - ТУК

Още по темата

Още от Вярно или не?