Вярно или не? Дечо Дечев: Неизползваната турска ваксина е 2000% по-токсична от допустимото

"Има два вида т. нар. турски ваксини. Едната, 100 хил. бройки, която е използвана изцяло от български деца на възраст между 0 и 1 година. Понякога знаете, че изваждането на истината може да доведе до повече вреди, отколкото премълчаването. Затова за нея няма да говоря, тя е използвана. За другата, която се спря, единствено и само благодарение на прокуратурата, количеството на отровното вещество живак в нея превишава 2000% максимално разрешеното...Това се готвеше да се приложи върху десетки хиляди български деца от г-н Москов и лично от премиера, който го прикриваше през целия този период."

Дечо Дечев, директор на Университетската болница "Свети Иван Рилски", възстановен наскоро начело на болницата от служебния министър Илко Семерджиев, след като беше уволнен от предишния министър Петър Москов. 15.02.2017 година пред бТВ.

Директорът на болница "Иван Рилски" Дечо Дечев беше един от най-ожесточените критици на политиките на бившия здравен министър Петър Москов и особено на бартера на ваксини между България и Турция, чрез който страната ни реши проблема с недостига на ваксини за задължителния имунизационен календар.

Дечев не веднъж е правил изказвания за това, че размяната е незаконна, а внесените ваксини - опасни, като дори ги е сравнявал с "втори Чернобил".

Основателно ли е насаждането на подобни страхове у хората относно безопасността на ваксините?

Ваксината "Еувакс" никога не е планирано да бъде използвана

Първо, нека да уточним кои ваксини визира Дечо Дечев. Под заплахата да остане без ваксини срещу животозастрашаващи заболявания България се договори през 2015 година да получи като дарение от Турция 100 хиляди броя ваксини "Пентаксим" срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце, към които ѝ бяха изпратени още толкова ваксини "Еувакс" срещу хепатит B. В замяна българската страна дари на Турция ваксини срещу туберкулоза (БЦЖ).

Ваксината "Пентаксим" е най-използваната, тъй като през първата си година бебета подлежат на няколко имунизации с нея и тя беше употребена още през 2015 година.

Българските здравни власти не са искали от Турция ваксина срещу Хепатит В, тъй като от нея няма недостиг у нас. Тя е изпратена като бонус от турската страна, тъй като новото поколение ваксини, заместили "Пентаксим", са шествалентни, т.е. включват и компонента срещу хепатит В. Тъй като не ни е необходима, и у нас от години се ползва друга ваксина срещу хепатит В, "Еувакс" никога не е била предназначена за използване и винаги е била държана на склад с идеята да влезе в употреба при извънредна хуманитарна криза при евентуален бежански наплив.

Твърдението на Дечев, че единствено и само прокуратурата е спряла използването на ваксината "Еувакс", не отговаря на истината, тъй като прокуратурата се намеси в казуса с ваксините едва през януари 2016 г., а ваксините пристигнаха в България през лятото на 2015 г..

Към момента на намесата на прокуратурата ваксината "Пентаксим" вече беше напълно използвана, докато "Еувакс" продължаваше да стои на склад, което доказва, че не е имало никакво намерение тя да бъде използвана.

Самата прокуратура, която впоследствие повдигна обвинение на бившия министър Петър Москов за ощетяване на държавата, също твърди, че не поставя под въпрос безопасността на внесените ваксини.

Ваксината "Еувакс" не е отровна или опасна

Относно съдържанието на живак специалисти са единодушни, че Дечев погрешно обвързва съдържанието на живачното съединение тиомерсал, влагано като консервант във ваксините, с токсичност.

Да, ваксината "Еувакс" съдържа въпросното вещество, което отсъства от ползваните у нас ваксини срещу хепатит В "Енджерикс", но консервантът тиомерсал в антихепатитните ваксини е бил разпространен допреди десетина година и у нас.

В момента според българските и европейските норми съдържанието на тиомерсал не може да надвишава 2 микрограма на милилитър или 1 микрограм в доза от половин милилитър.

Според главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, Дечев не е прав в твърдението си за токсичността на ваксините.

"Данните, с които ние разполагаме, са, че при ограничение от 2 микрограма на милилитър съдържанито в "Еувакс" по данни на експертите е 5.6 или около два пъти и половина над тази норма. Но не това е същността дали е два, три или четири. Ние сме въвели такова ограничение да е до два микрограма, следователно ваксината не може да се ползва. Но да плашим хората, че тази ваксина е е опасна, е некоректно. Тя е ползвана в България до 2006 година, и то за всички деца, и в момента се ползва в две трети от света и е одобрена от СЗО. Не можем да твърдим нито че е отровна, нито че е опасна. Но че не може да се ползва в България е факт", коментира Кунчев пред Mediapool.

Световната научна литература също отхвърля връзката между съединението тиомерсал и всякакви неблагоприятни последици върху здравето.

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) има официална позиция, че най-новите епидемиологични проучвания не показват връзка между имунизирането с ваксини със съдържание на тиомерсал и неврологични нарушения на развитието. Освен това посочва, че имунизацията с ваксини с тиомерсал продължава да носи изключителни ползи за населението, включително за бебетата, като ползите от ваксинирането далеч надвишават рисковете.

В същото време в съответствие с глобалната цел за намаляване на излагането на населението на живак СЗО продължава да насърчава разработването на ваксини без тиомерсал или с възможно най-ниски нива на това съединение.

Американският център за контрол и превенция на заболяванията CDC също посочва, че тиомерсалът, влаган в медицински продукти, е безопасен и проучванията не показват никаква връзка между него появата на аутизъм и неврологични проблеми.

Ваксината "Пентаксим", внесена от Турция, е същата като френската

Тъй като в изказването на Дечев се съдържа намек, че опасност крие и ваксината "Пентаксим", но за нея няма да говори, тъй като е вече използвана, трябва да се уточни, че тази ваксина е абсолютно същата като оригинала на френския производител "Санофи Пастьор". Това твърдение се поддържа от самия производител. Ваксината се състои от два компонента, като и двата се произвеждат във Франция. В завода в Турция единият компонент единствено се разлива във флакони, а вторият си остава в ампула, така както е получен от Франция. След поставянето на внесените от Турция ваксини "Пентаксим" на българските деца по данни на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) няма отчетено увеличение на докладваните нежелани реакции.

Заключение:

В заключение може да се каже, че не отговаря на истината твърдението на д-р Дечо Дечев, че неизползваната ваксина срещу хепатит "Еувакс" е 2000% по-токсична от допустимото, както и че изобщо е токсична, тъй като няма научни доказателства, че консервантът тиомерсал уврежда здравето.

Същата ваксина е използвана до 2006 година и у нас и продължава да се ползва в много държави извън ЕС, като е одобрена от СЗО и учените са единодушни, че ползите от ваксинирането с нея далеч надвишават рисковете.

Не отговаря на истината и твърдението на Дечев, че само прокуратурата е спряла използването на ваксината, тъй като държавното обвинение се намесва в казуса с ваксините половин година след пристигането им у нас.

Манипулативно е и внушението, което Дечев прави с изказването си, че за другата ваксина "Пентаксим" няма да каже нищо, тъй като вече е използвана. Така той внушава потенциална опасност на ваксината "Пентаксим", каквато реално не съществува.

Следователно твърдението на Дечо Дечев, че неизползваната турска ваксина е 2000% по-токсична от допустимото, е "невярно".

  

Споделяне
Вярно или не?

Добре дошли във FACT CHECK – зоната за проверка на фактите, изобличаване на неистините и дисекция на полуистините, изричани в публичния дебат. Тук намират място публични изказвания и твърдения, които са значими и важни за обществото, попадайки в обхвата на приоритетните теми, отчетени от авторитетни социологически агенции. Най-често това са изказвания и твърдения на представители на трите основни власти плюс медиите, но не само те.

Целта не е да хванем някого в лъжа и да го посочим с пръст, а да подобрим качеството и отговорността на публичния дебат, което означава дезинформацията бъде пресечена при нейния източник. В днешно време политиците рядко си позволяват откровени лъжи; тяхната "специализация" са полуистините, подвеждащите данни и факти, които да ги представят в най-добра светлина. Като издирваме и представяме фактите такива, каквито са, разсейваме димната завеса и даваме възможност на хората сами да си правят изводи.

Първата в българското медийно пространство платформа "FACT CHECK" стартира през септември 2016 г. с финансовата подкрепа на Институт "Отворено общество" – София за период от седем месеца.

Високият обществен интерес към този вид коректив на "публичното говорене" е причината да продължим рубриката.

Публикуваме анализи и оценки на изказвания на представители на политическия и корпоративния елит в България, подбрани по предварително определени критерии.

Анализите са безпристрастни, основават се на прозрачно извършени проверки, базирани главно на публични източници. В случай, че се докажат допуснати неточности в публикациите, те се коригират и се публикува коригирана версия, в съответствие с методологията на работа.

Повече за идеята на проекта - ТУК

Метод за селекция на изказванията, обект на анализ и оценка в платформата "FACT CHECK" - ТУК

Модел на анализ и оценка на публичните изказвания в платформата "FACT CHECK" - ТУК

Кодекс на принципите - ТУК

Още по темата

Още от Вярно или не?

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?