Вярно или не? Доналд Тръмп: Германия внася 60-70% от енергийните си суровини от Русия

Вярно или не? Доналд Тръмп: Германия внася 60-70% от енергийните си суровини от Русия

Германия разчита на Русия за по-голямата част от вноса си на природен газ. Но газът е по-малко от 20% от енергийния микс на Германия за производство на електроенергия.

По време на срещата на върха на НАТО президентът на САЩ Доналд Тръмп разкритикува Германия за вноса на толкова много газ от Русия, като подчерта, че Берлин в същото време очаква САЩ да плащат, за да го защитават от Русия.

"Германия е тотално контролирана от Русия, защото те ще получават от 60% до 70% от енергийните си суровини от Русия, както и нов газопровод", каза Тръмп.

Германският канцлер Ангела Меркел отговори с репликата, че имайки предвид миналото, в което част от Германия е била контролирана от СССР, днес тя е убедена, че цялата държава е независима.

Г-н Тръмп е прав, че Германия разчита на Русия за по-голямата част от вноса си на природен газ. По данни на Евростат от Русия идва между 50% и 75% от вноса на газ в Германия.

Брокерът на суровини "Марекс Спектрон" съобщи пред Реалити чек, че около 60% от германския газ се внася от Русия, а повечето от останалата част идва от Норвегия.

Но това не означава, че 60% от германските енергийни ресурси идват от Русия. Германският енергиен микс за производство на електроенергия се състои от 40% въглища, над 30% възобновяеми енергийни източници, под 20% газ и 10% ядрена енергия, сочат данните на "Марекс Спректрон".

Страната се опитва да намали дела на въглищата и да изключи ядрената енергия, което означава, че използването на газ и възобновяеми енергийни източници най-вероятно ще се увеличи.

Част от допълнителния газ вероятно ще дойде от Русия в резултат от изграждането на нов газопровод под Балтийско море - "Северен поток 2", за който говори Тръмп.

Германското правителство подчерта, че струващата 9.5 млрд. евро (11.1 млрд. долара) тръба от Русия до Германия се финансира от частни компании и за изграждането ѝ няма да бъдат похарчени никакви пари на данъкоплатците.

Въпреки това, президентът Тръмп припомни, че бившият германски канцлер Герхард Шрьодер беше въвлечен в лидерството на проекта.

Но дори с новия газопровод използваният от Германия газ няма да се увеличи до такава степен, че да е вярно твърдението, че 60%-70% от енергийните ресурси на Германия ще идват от Русия.

 

Споделяне
Вярно или не?

Добре дошли във FACT CHECK – зоната за проверка на фактите, изобличаване на неистините и дисекция на полуистините, изричани в публичния дебат. Тук намират място публични изказвания и твърдения, които са значими и важни за обществото, попадайки в обхвата на приоритетните теми, отчетени от авторитетни социологически агенции. Най-често това са изказвания и твърдения на представители на трите основни власти плюс медиите, но не само те.

Целта не е да хванем някого в лъжа и да го посочим с пръст, а да подобрим качеството и отговорността на публичния дебат, което означава дезинформацията бъде пресечена при нейния източник. В днешно време политиците рядко си позволяват откровени лъжи; тяхната "специализация" са полуистините, подвеждащите данни и факти, които да ги представят в най-добра светлина. Като издирваме и представяме фактите такива, каквито са, разсейваме димната завеса и даваме възможност на хората сами да си правят изводи.

Първата в българското медийно пространство платформа "FACT CHECK" стартира през септември 2016 г. с финансовата подкрепа на Институт "Отворено общество" – София за период от седем месеца.

Високият обществен интерес към този вид коректив на "публичното говорене" е причината да продължим рубриката.

Публикуваме анализи и оценки на изказвания на представители на политическия и корпоративния елит в България, подбрани по предварително определени критерии.

Анализите са безпристрастни, основават се на прозрачно извършени проверки, базирани главно на публични източници. В случай, че се докажат допуснати неточности в публикациите, те се коригират и се публикува коригирана версия, в съответствие с методологията на работа.

Повече за идеята на проекта - ТУК

Метод за селекция на изказванията, обект на анализ и оценка в платформата "FACT CHECK" - ТУК

Модел на анализ и оценка на публичните изказвания в платформата "FACT CHECK" - ТУК

Кодекс на принципите - ТУК

Още по темата

Още от Вярно или не?