mediapool.bg Ти си това, което четеш

Вярно или не? Елен Герджиков: Кметът на "Младост" може да не е легитимен

18:45 | 22 декември 2016 | 4 коментара

"Има законови проблеми с легитимността на кмета на район "Младост" Десислава Иванчева. В законоустановения срок не е подадено заявление в Търговския регистър към Агенцията по вписвания за това, че Десислава Иванчева е развивала търговска дейност и че е започнала процедура по прехвърляне на дружествени дялове на друг собственик".

Това съобщи в четвъртък пред журналисти Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет, предаде БТА.

Десислава Иванчева спечели изборите за кмет на район "Младост" на 13 ноември 2016 г., побеждавайки кандидата на ГЕРБ Мария Илиева с преднина от над 25 на сто. За Иванчева гласуваха 28 756 жители на "Младост", а за Илиева – 16 711.

Новата кметица на "Младост" встъпи в длъжност на 24 ноември 2016 г., след като положи клетва пред Столичния общински съвет.

Преди да стане кмет на район "Младост", Десислава Иванчева е собственик и управител на фирма "Хип 7" ЕООД, която се занимава с туристическа, транспортна и спедиторска дейност и търговия.

Според Закона за местното самоуправление и местната администрация тя е длъжна да напусне компанията и длъжността, която заема (чл.41). Това трябва да стане в "едномесечен срок от обявяването на изборните резултати, съответно от приемането на решението на общинския съвет", е посочено в ЗМСМА.

Изисква се новият кмет да предприеме действия за прекратяване на дейността и за освобождаването му от заеманата позиция. Нужно е да уведоми писмено за това и председателя на общинския съвет и общинската избирателна комисия.

Проверка на Mediapool в Търговския регистър показва, че още на 22 ноември 2016 г. Десислава Иванчева е продала дела си на Любка Иванчева, най-вероятно майка ѝ, и е напуснала поста на управител на дружеството. Документът, който е представила пред Агенцията по вписванията, е заверен от нотариус Ивайло Светославов Николов.

На 22 декември 2016 г. (четвъртък) в 9:12 часа е пуснато указание за нередности от страна на Агенцията по вписванията (АП). Проверка на АП е установила, че данни за договора за прехвърлянето на компанията не се намират в информационната система на Нотариалната камара. Посочено е още, че договорът за прехвърляне на дяловете, заверен от нотариуса, се открива с дата 22 декември 2016 г. "Налице е несъответствие в данните между представения документ и информацията в нотариалната камара". По тази причина е указано на адвоката на Иванчева да отстрани посочената нередност.

По-късно същия ден адвокатката на Иванчева настоява отново да бъде направена проверка от страна на АП на заявените документи и факти, защото служителка в нотариалната кантора на нотариус Ивайло Николов я е уверила, че датата е 22 ноември 2016 г.

Пред Mediapool нотариус Ивайло Николов заяви, че е станала неволна грешка от страна на деловодителката и вместо 22 ноември е въвела 22 декември като дата на договора за прехвърляне. Този пропуск вече е оправен в информационната система на Нотариалната камара, каза нотариус Ивайло Николов.

Указания на Агенцията по вписвания за изправяне на нередности по документите бяха разчетени от Герджиков като "фалшификация".

"Това означава, че става въпрос за фалшификация и за опит за заблуждаване на Агенцията по вписвания, че тогава е направен договорът за прехвърляне. Реално обаче такъв договор е направен чак днес - на 22 декември 2016 г.", казва Герджиков, цитиран от БТА.

Общинската избирателна комисия има едномесечен срок да реши казуса, но и прокуратурата трябва да бъде сезирана, защото става въпрос за фалшифициране на документ, допълва още председателят на СОС.

Десислава Иванчева нарече твърденията на Герджиков "абсолютна лъжа". "Прехвърлих фирмата си още на 22 ноември, преди встъпването ми в длъжност и далеч преди законоустановения срок", заяви тя пред Mediapool.

"Разбирам, че председателят на Столичния общински съвет е направил внушението, че едва днес е направено прехвърлянето на фирмата ми. Това са абсурдни твърдения и още преди дни е информиран г-н Герджиков с приложени копия на документите, доказващи, че прехвърлянето се е случило на 22.11.2016 г.", допълни Иванчева.

"Мога да кажа със сигурност, че в законоустановения срок, който е 14 декември, аз не съм получавал такова заявление. Получих го едва вчера", каза още Герджиков, цитиран от БТА.

Десислава Иванчева обясни пред Mediapool, че е опитвала по няколко начина да предаде документите, но след като не е успяла, накрая е наела куриерската фирма "Еконт", за да могат да бъдат връчени с обратна разписка и да има официален документ, че са получени.

Тези твърдения на Герджиков и Иванчева няма как да бъдат проверени, защото тези документи не са публични.

Иванчева твърди още, че е използвала куриерската фирма "Еконт" за предаването на документите и на Общинската избирателна комисия, защото няколко пъти, когато е ходила дотам, се е оказвало, че тя не работи.

"Днешната атака от страна на ГЕРБ срещу мен очевидно показва, че те не могат да преживеят загубата в "Младост". Ние категорично показваме, че имаме намерение да спазим ангажиментите си и да се борим против презастрояването на "Младост" и с това нарушаваме много интереси, които търсят начин да ни преборят. Няма да го позволим", допълва Иванчева на страницата си във Фейсбук.

Тя очаква извинение от Елен Герджиков и ГЕРБ. В противен случай ще бъде принудена да защити доброто си име и в съда.

Заключение:

От публикуваните документи ясно се вижда, че Десислава Иванчева е изпълнила изискванията си по закон и е прехвърлила фирмата на майка си на 22 ноември 2016 г. Грешката в информационната система на Нотариалната камара е на нотариус Ивайло Николов и Иванчева не е отговорна за неговите действия. Следователно твърдението на председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков е напълно невярно.

  

Вярно или не?

Добре дошли във FACT CHECK – зоната за проверка на фактите, изобличаване на неистините и дисекция на полуистините, изричани в публичния дебат. Тук намират място публични изказвания и твърдения, които са значими и важни за обществото, попадайки в обхвата на приоритетните теми, отчетени от авторитетни социологически агенции. Най-често това са изказвания и твърдения на представители на трите основни власти плюс медиите, но не само те.

Целта не е да хванем някого в лъжа и да го посочим с пръст, а да подобрим качеството и отговорността на публичния дебат, което означава дезинформацията бъде пресечена при нейния източник. В днешно време политиците рядко си позволяват откровени лъжи; тяхната "специализация" са полуистините, подвеждащите данни и факти, които да ги представят в най-добра светлина. Като издирваме и представяме фактите такива, каквито са, разсейваме димната завеса и даваме възможност на хората сами да си правят изводи.

Първата в българското медийно пространство платформа "FACT CHECK" стартира през септември 2016 г. с финансовата подкрепа на Институт "Отворено общество" – София за период от седем месеца.

Високият обществен интерес към този вид коректив на "публичното говорене" е причината да продължим рубриката.

Публикуваме анализи и оценки на изказвания на представители на политическия и корпоративния елит в България, подбрани по предварително определени критерии.

Анализите са безпристрастни, основават се на прозрачно извършени проверки, базирани главно на публични източници. В случай, че се докажат допуснати неточности в публикациите, те се коригират и се публикува коригирана версия, в съответствие с методологията на работа.

Повече за идеята на проекта - ТУК

Метод за селекция на изказванията, обект на анализ и оценка в платформата "FACT CHECK" - ТУК

Модел на анализ и оценка на публичните изказвания в платформата "FACT CHECK" - ТУК

Кодекс на принципите - ТУК

Още по темата
Още от Вярно или не?