Вярно или не? Ердоган застана зад Цецка Цачева?

"Като президент няма да се меся във вътрешната политика на други държави, но и няма да позволя чужди държави да се месят в нашата. Ердоган направи своя избор с подставената си партия на Местан и застана зад Цецка Цачева". Това заяви подкрепеният от БСП кандидат за президент Румен Радев в Сливен, цитиран от сайта на БСП.

Това твърдение на о.р. ген. Румен Радев не среща подкрепа през наличната информация от публичните институции. Партиите на етнически или друг признак, които защитават "подставени" интереси на чужди държави, са забранени. Партия ДОСТ с лидер Лютви Местан вече получи съдебна регистрация, а службите не предоставиха информация пред съда, че Турция или респективно нейният президент стои зад тази партия.

Регистрация на партия обаче не се дава веднъж и завинаги. Във всеки един момент е възможно тя да бъде отнета, ако прокуратурата предостави достоверна информация в съда, че Ердоган формира политическата воля на ДОСТ.

В чл. 11 ал.4 от конституцията се казва: "Не могат да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа, както и партии, които си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт".

Законът за политическите партии постановява, че партиите не могат да приемат финансиране от чужди държави и чужди държавни организации. В него се допълва, че Софийският градски съд може да разпусне политическа партия по искане на прокуратурата, когато законът системно се нарушава, нарушена е конституцията, партията не участва в избори, не подава две години поред финансови отчети и не свиква редовни заседания на ръководния си орган.

Т.е. българското законодателство дава всички необходими гаранции, че всяко нарушение може да бъде своевременно санкционирано.

В началото на юли Софийският градски съд не допусна регистрацията на ДОСТ с аргумента, че партията само формално отговаря на закона, но не ѝ на духа му. Съдия Лилия Илиева използва тълковния речник, за да атакува самото име на партията – ДОСТ (чуждица в езика, означаваща "приятел", идва от турския и персийкия език – б.р.). Тя обяви, че партията е етническа, защото нейните учредители са предимно с турски имена, независимо, че една четвърт от тях са етнически българи с български имена.

Съдия Лилия Илиева стигна до заключение, че ДОСТ е етническа партия, макар тя да не декларира "формално" етнически цели. Прокуратурата не бе представила данни от специалните служби за връзки между ДОСТ и турската държава, респективно с президента Ердоган.

На 29 юли Върховният касационен съд отмени решението на СГС с аргумента, че конституционното право на сдружаване на гражданите в партии няма как да бъде осуетено с произволни изисквания на съда извън изрично записаните в закона.

Върховният съд напомни, че българските граждани имат религиозни, езикови и етнически различия помежду си. Конституцията отделно гарантира правото на собствен културен живот, свободата на вероизповедание, изучаване на майчин език и други.

Върховните съдии признават, че учредителите на ДОСТ са от различни етнически групи, а преобладават гражданите с турски имена, но това не е основание да се подозират български граждани с хипотези.

"Формулираните в устава на ДОСТ цели са общовалидни по отношение на всички граждани с избирателни права и партията е напълно отворена за членство. Тезата на първоинстанционния съд за "най-вероятни действия на етническа или верска основа" е само хипотетична", се казва в решението на ВКС.

Прокуратурата отново не представи информация от специалните служби за връзки между Ердоган и ДОСТ. Фактът, че Софийският градски съд не е започнал преразглеждане на въпроса с регистрация, означава, че и до момента такива доказателства не са представени.

Самата партия ДОСТ и лидерът ѝ демонстрират публично изключително тесни отношения с турското държавно ръководство. Миналия декември, веднага след като почетният председател на ДПС "уволни" лидера на партията Местан, последният е потърсил закрила при турския посланик в София, защото, по думите му, се опасявал за сигурността си.

На 4 януари премиерът Бойко Борисов каза пред бТВ, че премиерът и президентът на Турция са оказали натиск върху него да се намеси в конфликта в полза на Местан. От турска страна това не беше потвърдено, а депутати от ДОСТ казаха, че не е вярно.

На 30 март, десет дни преди учредяването на ДОСТ, Места направи официално посещение в Анкара, където бе посрещнат с почести и се срещна с тогавашния турски премиер Ахмет Давутоглу.

На учредителната конференция на ДОСТ присъстваха зам.-председателят на управляващата в Турция Партията на справедливостта и развитието Фатма Бетюн Сеянкайъ, но и представители на основната опозиционна партия в Турция – Републиканска народна партия.

На 15 май съпредседателят на Патриотичния фронт (ПФ) Валери Симеонов окачестви българските изселници в Турция като "стадо, направлявано от чобанина Ердоган." ГЕРБ и Патриотичният фронт прокараха в Изборния кодекс ограниченията за гласуване на българите в Турция. Патриотите обаче не делят ДСП и ДОСТ, като смятат и двете за подставени партии на Турция у нас.

На 20 октомври ръководството на ДОСТ официално обяви, че подкрепя Цецка Цачева на президентските избори. Изборът бил направен по метода на изключването. "Ако президентските избори бъдат спечелени от който и да е от левите кандидати, ще се породи риск за евроатлантическата ориентация на България", обясни Местан.

"Няма по-лошо от непоискано добро. Избързаха ДОСТ, създаде се възможност за приказки, които нямат общо с действителността. Нито искаме подкрепата на ДОСТ, нито я отказваме", отговори Борисов.

До момента нито БСП, нито кандидат-президентът ѝ са повдигали въпроса за регистрацията на ДОСТ, нито пък се е усъмнили в позицията ДАНС.

Заключение:
Твърдението на Радев, че Ердоган застава зад Цачева, е формално неистина. Но в същото време е толкова вярно, колкото и публичните твърдения, че Радев е кандидат на Путин (лидерът на БСП Корнелия Нинова бе на конгреса на путиновата партия "Единна Русия", а самият Радев обеща да работи за сближаване с Русия), както и че Радев е новият Орешарски (по думите на Борисов).

  

Споделяне
Вярно или не?

Добре дошли във FACT CHECK – зоната за проверка на фактите, изобличаване на неистините и дисекция на полуистините, изричани в публичния дебат. Тук намират място публични изказвания и твърдения, които са значими и важни за обществото, попадайки в обхвата на приоритетните теми, отчетени от авторитетни социологически агенции. Най-често това са изказвания и твърдения на представители на трите основни власти плюс медиите, но не само те.

Целта не е да хванем някого в лъжа и да го посочим с пръст, а да подобрим качеството и отговорността на публичния дебат, което означава дезинформацията бъде пресечена при нейния източник. В днешно време политиците рядко си позволяват откровени лъжи; тяхната "специализация" са полуистините, подвеждащите данни и факти, които да ги представят в най-добра светлина. Като издирваме и представяме фактите такива, каквито са, разсейваме димната завеса и даваме възможност на хората сами да си правят изводи.

Първата в българското медийно пространство платформа "FACT CHECK" стартира през септември 2016 г. с финансовата подкрепа на Институт "Отворено общество" – София за период от седем месеца.

Високият обществен интерес към този вид коректив на "публичното говорене" е причината да продължим рубриката.

Публикуваме анализи и оценки на изказвания на представители на политическия и корпоративния елит в България, подбрани по предварително определени критерии.

Анализите са безпристрастни, основават се на прозрачно извършени проверки, базирани главно на публични източници. В случай, че се докажат допуснати неточности в публикациите, те се коригират и се публикува коригирана версия, в съответствие с методологията на работа.

Повече за идеята на проекта - ТУК

Метод за селекция на изказванията, обект на анализ и оценка в платформата "FACT CHECK" - ТУК

Модел на анализ и оценка на публичните изказвания в платформата "FACT CHECK" - ТУК

Кодекс на принципите - ТУК

Още от Вярно или не?

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?