mediapool.bg Ти си това, което четеш

Вярно или не? Илияна Йотова: ЕК ни дава само 101 млн. евро и строим още бежански центрове

13:00 | 07 декември 2016 | 19 коментара

"Зададох един парламентарен въпрос (бел. ред. - в ЕП) за тези 160 млн. евро, които министър-председателят се похвали, че получаваме от Европа. За какво и как ще бъдат използвани. Ето черно на бяло се казва, че освен милионите за комуникация и допълнителна техника се предвиждат почти 19 млн. евро за три нови отворени бежански центрове и за трансформацията на още един транзитен център. И между другото, не става въпрос за 160 млн. евро, ЕК е поела ангажимент за 101 млн. евро, като се очаква и 10% съфинансиране от българска страна".

Илияна Йотова, евродепутат и бъдещ вицепрезидент

За разлика от традиционните леви партии в развитите парламентарни демокрации, българската левица в лицето на БСП под ръководството на новия лидер Корнелия Нинова разпозна като успешна антиимигрантската риторика и реши да заложи именно на нея, за да формира публичния си образ.

Поредната изява в този дух бе ударното „разкритие“ на евродепутата и бъдещ вицепрезидент Илияна Йотова. Провокирайки и възползвайки се от събудените патриотични настроения покрай размириците в Харманли, тя лансира нова "бомба" – правителството нямало да получи обещаната европейска помощ от 160 млн. евро, а освен това се е разбрало да строи нови бежански лагери на територията на страната.

За да докаже твърдението си, Йотова представи отговор на свое питане в Европейския парламент и го разтълкува на притеснените граждани.

Всъщност, истинската информация е отдавна добре известна и представена официално още при обсъждането на европейската помощ за България по време на срещата на върха на европейските лидери в Братислава в средата на септември. Сега БСП удобно забравя част от нея и използва своята версия за серия внушения, които са далеч от истината.

В средата на септември европейските лидери одобриха финансова помощ за България. Тогава председателят на Европейската комисия съобщи, че България ще получи 108 млн. евро от комисията, а на по-късен етап още 52 млн. евро за опазване на границата ни.

Говорителката на европейската комисия Тове Ернст тогава обясни, че България ще получи по най-бързия начин договорените 108 млн. евро (бел. ред. - практиката при отпускането на такава помощ предвижда 10% от сумата да е съфинансиране от получаващата страна), а решението за предоставянето на останалите 52 млн. евро до исканите от правителството средства ще бъде взето също в кратко време. Като тези пари ще бъдат използвани за дългосрочни мерки.

Само два месеца по-късно обаче Йотова използва момента, за да обвини правителството, че лъже за европейската помощ, която била само около 110 млн. евро. Това твърдение, формално е вярно към момента, но бъдещият вицепрезидент "забравя" да припомни решението на европейските лидери и институции и така съзнателно подвежда аудиторията.

Само часове след телевизионната изява на Йотова от ЕК припомниха реалната ситуация и отхвърлиха спекулациите.

Говорител на комисията съобщи, че Европейската комисия оценява постъпила от България молба за осигуряване на още 50 милиона евро за посрещане на нуждите, свързани с мигрантите. Именно такава беше и първоначалната официална информация.

"След срещата на държавните и правителствените ръководители от ЕС в Братислава през септември ЕК осигури на България 101 милиона евро спешна помощ (плюс 10% съфинансиране от България – бел. ред.), посочи говорителят. Досега бяха отпуснати 82.2 милиона евро за преодоляването на миграционния натиск и за подобряване системите за наблюдение на границите", допълни той.

Говорителят съобщи, че на 2 декември нашата страна е поискала осигуряването на останалите 18.9 милиона евро (по решението от Братислава) за обособяване на няколко кризисни приемни центъра. По думите на говорителя, България е посочила в искането си, че средствата "могат да бъдат използвани за подслоняване на новопристигнали (мигранти) и за центрове от открит вид, според необходимостта".

"Съобщението" на Йотова, че България ще строи нови бежански центрове, което допълнително бе раздухано в серия изяви на БСП, също се оказа неточно.

За пореден път вътрешният министър Румяна Бъчварова заяви, че няма да се изграждат нови бежански центрове, а временни кризисни площадки за общо 500 фургона. В тях мигрантите ще могат да пребивават не повече от месец. Подобни мерки се взимат, за да е подготвена страната при евентуална мигрантска криза.

Твърдения като това на Йотова подхранват страховете в някои населени места, че е възможно да приемат нови бежански центрове.

Това става на фона на официалното решение на правителството да направи още центрове от закрит тип в районите около границата, за да няма струпвания на мигранти като тези в центъра в Харманли.

Бъчварова съобщи, че се работи за изграждането на три кризисни приемателни площадки за бежанци, за да не могат да се създават критични ситуации както в РПЦ - Харманли миналата седмица. Отпуснатите за трите площадки средства са 1,7 млн. евро, уточни Бъчварова. На тях ще има общо 500 фургона и евентуално палатки от БЧК.

По-късно премиерът Бойко Борисов също припомни, че България тепърва трябва да получи одобрение за допълнителните 52 млн. евро.

Йотова обаче продължи манипулацията с ново обвинение към Бъчварова: "Дали обвинява еврокомисаря Димитрис Аврамопулос в лъжа".

"Числото 160 милиона напълно липсва в отговора, а то беше широко тиражирано от правителството“, поясни Йотова и допълни, че отговорът на еврокомисаря е от 30 ноември. Той напълно и обективно отразява казуса с договорените средства", заявява Йотова.

За да излезе от забърканата каша лидерът на БСП Корнелия Нинова обявява държавническото си предложение – темата да бъде затворена, а всички партии да стигнат до общ консенсус.

Заключение:

БСП опитва да извлече политически дивиденти от чувствителната за цяла Европа мигрантска заплаха, като съзнателно използва избирателно данни на Европейската комисия, които комбинира със собствени анализи и тълкувания, за да стигне до неверни изводи, които изкривяват фактите.

  

Вярно или не?

Добре дошли във FACT CHECK – зоната за проверка на фактите, изобличаване на неистините и дисекция на полуистините, изричани в публичния дебат. Тук намират място публични изказвания и твърдения, които са значими и важни за обществото, попадайки в обхвата на приоритетните теми, отчетени от авторитетни социологически агенции. Най-често това са изказвания и твърдения на представители на трите основни власти плюс медиите, но не само те.

Целта не е да хванем някого в лъжа и да го посочим с пръст, а да подобрим качеството и отговорността на публичния дебат, което означава дезинформацията бъде пресечена при нейния източник. В днешно време политиците рядко си позволяват откровени лъжи; тяхната "специализация" са полуистините, подвеждащите данни и факти, които да ги представят в най-добра светлина. Като издирваме и представяме фактите такива, каквито са, разсейваме димната завеса и даваме възможност на хората сами да си правят изводи.

Първата в българското медийно пространство платформа "FACT CHECK" стартира през септември 2016 г. с финансовата подкрепа на Институт "Отворено общество" – София за период от седем месеца.

Високият обществен интерес към този вид коректив на "публичното говорене" е причината да продължим рубриката.

Публикуваме анализи и оценки на изказвания на представители на политическия и корпоративния елит в България, подбрани по предварително определени критерии.

Анализите са безпристрастни, основават се на прозрачно извършени проверки, базирани главно на публични източници. В случай, че се докажат допуснати неточности в публикациите, те се коригират и се публикува коригирана версия, в съответствие с методологията на работа.

Повече за идеята на проекта - ТУК

Метод за селекция на изказванията, обект на анализ и оценка в платформата "FACT CHECK" - ТУК

Модел на анализ и оценка на публичните изказвания в платформата "FACT CHECK" - ТУК

Кодекс на принципите - ТУК

Още по темата
Още от Вярно или не?

Посещението на президента Радев в Русия е: