mediapool.bg Ти си това, което четеш

Вярно или не? Ивайло Пенчев: "Уолтопия" е единственият частен инвеститор в "София тех парк"

08:10 | 16 март 2017 | 0 коментара

"Заселиха се няколко стартъпа, дето бяха привлечени от непазарно ниските наеми дето им давахте щото са куул, ама те стартъпите често са си енд дауни – поокъсаха го някои от тях - нормално – те и те горките с държавна пара бяха финансирани предимно и кво да се чудим че не прокопсват, поразбягаха се понеже и тези наеми им били високи и нямало къде да се хранят и каква стана тя, една година след като открихте техпарка за сто милиона имате педесетина човека в няколко стартъпа, май всичките финансирани с държавни и европейски пари, на ниски наеми. В лабораториите май нищо не се създава, но сигурно имат директори и харчат пари. Имате си и борд и не знам колко служители.....

Уолтопия е единствения частен инвеститор в Тех Парка. До ден днешен никой не ви повярва."

Това написа собственикът на "Уолтопия" Ивайло Пенчев в открито писмо до медиите на 10 март 2016 г.

Фактите:

Първият високотехнологичен парк "София Тех Парк" беше официално открит през декември 2015 г.

В него бяха построени няколко сгради. През новоизградения мост над бул."Цариградско шосе", чийто асансьор не работи, се влиза право в "Експериментариума". Това е сграда с над 2000 кв.м площ, предназначена за създаване на музеен център на иновациите и високите технологии. Към момента е напълно завършена и стои празна и пуста. Случайна проверка на Mediapool установи, че единственото човешко присъствие там е на охранител от частна агенция, наета да се грижи за сигурността на обекта. Той указва на посетителите, минаващи през моста, накъде да поемат в техпарка, провери на място Mediapool.

Срещу сградата на "Уолтопия" се намира иновационният форум "Джон Атанасов". Това е място за срещи и домакинства на различни събития, които да помагат за диалога между научната общност и бизнеса. За малко повече от година в нея са се провели около 60 събития с 20 000 участници, по данни на "София Тех Парк". Това е средно по едно събитие на седмица. Във форума предстои да бъдат обособени и обслужващи звена като информационно бюро за иновативни технологии, книжарница, детски работилници, които засега обаче са само проект.

Лабораторният комплекс се състои от 11 празни засега лаборатории, оборудвани с най-нова техника. Тук се намира и най-мощния 3D принтер на Балканите. Както обясни служебният министър на образованието Николай Денков, лабораторният комплекс "работи на минимум", но "наука без пари не се прави".

Срещу лабораторния комплекс е "Инкубаторът", замислен да се превърне в "люпилня" на иновативни фирми, т.нар. стартъпи. Година след откриването му в него са се настанили повече от 30 компании, от които 23 са стартиращите, по данни на "София Тех Парк". Това е 73% запълняемост на площите, отчита доскорошния изпълнителен директор на дружеството Иван Симеонов.

Разходка в инкубатора показва, че на първия етаж има кафене и офис на "Клийнтех България", която се занимава с научноизследователска, развойна и консултантска дейност в областта на чистите технологии и опазване на околната среда. Тук е и офисът на акселератора и фонда за рисков капитал Еleven, който подкрепя развитието на стартъпи. На първия етаж е и офисът на охранителната фирма, от където на монитори се следи за сигурността на територията на парка. Има и още офиси, които са празни. В дъното на първия етаж скоро предстои да бъде открит офис на гиганта в информационните технологии "Майкрософт", който вече е оборудван.

На втория етаж на инкубатора са разположени т.нар. стартъпи. Това са предимно компании, които създават технологични продукти, по-голямата част разработват сайтове и се финансират с европейски средства. Например "Кидамом" работят в инкубатора от откриването на сградата, макар централният им офис да се води на друг адрес, според Търговския регистър. "Кидамом" развива VOD услуги, които са насочени към семейства и деца. Една от тези услуги е видео облак за споделяне на семейни моменти в цял свят. С екип от "Ксениум" разработва видео-решение, базирано на семантичен анализ, насочено към бизнес клиенти от цял свят. Получили са и европейско финансиране от над 435 хил. лв. за проекта си.

На втория етаж е офисът на друг стартъп - "ФутболСкаут", финансиран от фондове за рисков капитал с европейски средства. Това е група от около десетина млади хора, която работи по Networking платформа в областта на футбола ("футболен Linkedin"). Всеки потребител може чрез акаунта си да създава и търси футболни събития от целия свят. Платформата е въвела различни видове акаунт за играчи, треньори и фенове.

Разказват, че са се настанили в инкубатора заради добрите условия и ниските наемни цени, които не искат да кажат какви са. "Обещаха пространство и интернет – има го", казват младежите. Един не е доволен, че се бави пускането на фитнеса в парка, който е напълно оборудван. Няма и къде да се яде. Няма и офиси на банки или дори обикновен банкомат, споделят още наемателите.

Инкубаторът на практика е най-населената сграда от построените с европейски средства обекти в "София Тех Парк".

Наемите на офисите за стартъпите са на двойно по-ниски цени от тези за зрелите компании, показват публикуваните данни в профила на купувача на "София Тех Парк". Цената на офис площите за стартиращи компании е 3 евро/кв.м, като към реалната площ на наемните обекти се добавят и 15% от общите части. Това е доста ниска цена, сравнена с офисите по бул."Цариградско шосе", където цените се движат от 8 до 15 евро/кв.м.

За зрелите компании цената е 6 евро/кв.м, за складове – 3 евро/кв.м. Най-скъпи са наемите за търговските площи – 8 евро/кв.м.

Таксата за управление и поддръжка е една и съща и за стартъпите, и за зрелите компании - 2 евро/кв.м.

На територията на "София Тех Парк" има и общежитие, където нощувката е 14 лв.

Към момента "Уолтопия" е единственият частен инвеститор в парка.

Интерес има и от други компании, заяви бившият вече директор на парка Иван Симеонов без да посочи кои. Предишният президентът Росен Плевнелиев, който е "патрон" на "София тех парк" и получи офис там след като приключи президентският му мандат, казва, че за него е необяснимо защо се бави реализацията на проектите на други частни инвеститори като "Аутомотив Клъстер България", Vmware, "Телелинк" и други. Допуска, че все още не е прехвърлена собствеността върху останалите терени от Министерството на отбраната на Министерството на икономиката.

Заключение:

Твърдението на Ивайло Пенчев, че няма друг частен инвеститор в "София тех парк", е вярно.

Вярно е, че в инкубатора са се настанили предимно стартъпи, които са финансирани предимно с европейски средства. Няма информация някои от тях да са напуснали офиса, а само да са го заменили с по-малък.

Вярно е твърдението, че в лабораторния комплекс все още не се прави наука. Лабораториите се използват рядко до момента.

Трябва да се има предвид обаче, че един технологичен парк се развива в продължение на години, но е очевидно, че реализацията на амбициозния проект куца. Към момента все още я няма връзката между научно-изследователската дейност, образованието и бизнеса, каквато е целта на технологичните паркове.

Следователно твърдението на Ивайло Пенчев, че "Уолтопия" е единственият инвеститор в техпарка, е вярно. Не е вярно, че стартъпите са се разбягали.

  

Вярно или не?

Добре дошли във FACT CHECK – зоната за проверка на фактите, изобличаване на неистините и дисекция на полуистините, изричани в публичния дебат. Тук намират място публични изказвания и твърдения, които са значими и важни за обществото, попадайки в обхвата на приоритетните теми, отчетени от авторитетни социологически агенции. Най-често това са изказвания и твърдения на представители на трите основни власти плюс медиите, но не само те.

Целта не е да хванем някого в лъжа и да го посочим с пръст, а да подобрим качеството и отговорността на публичния дебат, което означава дезинформацията бъде пресечена при нейния източник. В днешно време политиците рядко си позволяват откровени лъжи; тяхната "специализация" са полуистините, подвеждащите данни и факти, които да ги представят в най-добра светлина. Като издирваме и представяме фактите такива, каквито са, разсейваме димната завеса и даваме възможност на хората сами да си правят изводи.

Първата в българското медийно пространство платформа "FACT CHECK" стартира през септември 2016 г. с финансовата подкрепа на Институт "Отворено общество" – София за период от седем месеца.

Високият обществен интерес към този вид коректив на "публичното говорене" е причината да продължим рубриката.

Публикуваме анализи и оценки на изказвания на представители на политическия и корпоративния елит в България, подбрани по предварително определени критерии.

Анализите са безпристрастни, основават се на прозрачно извършени проверки, базирани главно на публични източници. В случай, че се докажат допуснати неточности в публикациите, те се коригират и се публикува коригирана версия, в съответствие с методологията на работа.

Повече за идеята на проекта - ТУК

Метод за селекция на изказванията, обект на анализ и оценка в платформата "FACT CHECK" - ТУК

Модел на анализ и оценка на публичните изказвания в платформата "FACT CHECK" - ТУК

Кодекс на принципите - ТУК

Още по темата
Още от Вярно или не?