Вярно или не? Иван Гешев: Цял месец почти нямаше телефонни измами

"За какво сме виновни? За това, че арестувахме най-голямата група за телефонни измами и за един месец почти нямаше телефонни измами в страната? За това, че прибрахме половината мутри или хора, които не са пипани в целия Преход? За това ли трябва да се срамуваме?"

Така преди дни почти сигурният следващ главен прокурор Иван Гешев коментира във Варна дали прокуратурата правилно е разгласила публично доказателствата по делото за източването на базата данни на НАП. Това дело е съвсем отделна история, но хвалбата на Гешев за липсата на телефонни измами също е доста интересна.

Редно е да се посочи, че от години МВР и прокуратурата не успяват да се справят с този тип престъпления, въпреки че извършителите им често са публично известни. Не едно и две журналистически разследвания са показвали цели фамилии, забогатели от измами. На държавата обаче все не ѝ стига нещо, за да ги осъди.

Стигна се дотам, че някогашният вътрешен министър Валентин Радев се възхити от това колко са находчиви измамниците и предложи МВР да ги вземе на работа. Пак по негово време миналата година статистиката на полицията сочеше, че се разкриват 14,3% от телефонните измами. Данните са от отчета на МВР за първите шест месеца на 2018 г.

На този фон констатацията на Гешев, че с ареста на една престъпна група телефонните измами са почти изчезнали, е странна. Заместник-главният прокурор не уточни за кои измамници говори, но може да се направи обосновано предположение, че иде реч за група, арестувана в края на април. Тогава пак Гешев обяви подробности за акцията и заяви:

"Вчера беше задържан едва ли не цял колцентър. Вътре бяха около 30 човека."

Тогава в ареста за постоянно бяха оставени петима души, а впоследствие Румъния предаде на българските власти още шестима души от Горна Оряховица. Те също бяха задържани под стража.

Но какво сочи статистиката? В месеца след арестуването на въпросната група МВР отчита 28 телефонни измами. Иначе казано – всеки ден се е случвала поне по една въпреки задържането на горнооряховската група. Вярно е, че броят на тези престъпления е намалял спрямо април (общо 48 регистрирани измами), но понижението не е дори наполовина.

Още през юни броят на измамите почти се възстановява до нивата отпреди арестите през април. В средата на годината МВР отчита общо 419 измами, 41 от които са станали през юни. Статистика за юли все още няма.

В началото на годината полицията отчита повече такива престъпления. Например през януари са регистрирани 125 измами. Броят им обаче почти съответства на регистрираните година по-рано престъпления – 111, т.е. съществена промяна за изминалата една година няма.

Броят на телефонните измами обаче е само едната страна на монетата. Другата, по-важната, е разкриваемостта. Тук вече може да се каже, че наистина "почти няма". Най-актуалната статистика на МВР сочи, че за периода януари-юни 2019 г. са регистрирани 419 телефонни измами. Разкритите са 91. Или – полицията успява да открие по-малко от ¼. Ситуацията с разкриваемостта е по-добра от същия период на миналата година, когато измамите са общо 588, а в 71 от случаите полицията е стигнала до извършителите им, но все пак остава твърде ниска.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Може да се каже, че статистиката наистина регистрира краткотраен спад в броя на телефонните измами след арестите през април. Този ефект обаче изобщо не е достатъчен, за да се каже, че тези престъпления са почти изчезнали.

Изказването на Иван Гешев е по-скоро невярно и твърденията му се опровергават от статистиката на МВР.

  

Споделяне
Вярно или не?

Добре дошли във FACT CHECK – зоната за проверка на фактите, изобличаване на неистините и дисекция на полуистините, изричани в публичния дебат. Тук намират място публични изказвания и твърдения, които са значими и важни за обществото, попадайки в обхвата на приоритетните теми, отчетени от авторитетни социологически агенции. Най-често това са изказвания и твърдения на представители на трите основни власти плюс медиите, но не само те.

Целта не е да хванем някого в лъжа и да го посочим с пръст, а да подобрим качеството и отговорността на публичния дебат, което означава дезинформацията бъде пресечена при нейния източник. В днешно време политиците рядко си позволяват откровени лъжи; тяхната "специализация" са полуистините, подвеждащите данни и факти, които да ги представят в най-добра светлина. Като издирваме и представяме фактите такива, каквито са, разсейваме димната завеса и даваме възможност на хората сами да си правят изводи.

Първата в българското медийно пространство платформа "FACT CHECK" стартира през септември 2016 г. с финансовата подкрепа на Институт "Отворено общество" – София за период от седем месеца.

Високият обществен интерес към този вид коректив на "публичното говорене" е причината да продължим рубриката.

Публикуваме анализи и оценки на изказвания на представители на политическия и корпоративния елит в България, подбрани по предварително определени критерии.

Анализите са безпристрастни, основават се на прозрачно извършени проверки, базирани главно на публични източници. В случай, че се докажат допуснати неточности в публикациите, те се коригират и се публикува коригирана версия, в съответствие с методологията на работа.

Повече за идеята на проекта - ТУК

Метод за селекция на изказванията, обект на анализ и оценка в платформата "FACT CHECK" - ТУК

Модел на анализ и оценка на публичните изказвания в платформата "FACT CHECK" - ТУК

Кодекс на принципите - ТУК

Още от Вярно или не?

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?