Вярно или не? Корнелия Нинова vs. Каракачанов за военните сделки

"Да се поправи дефектът в актуализацията на бюджета. Там стоят 1.5 млрд. лева за бронирани машини и 500 милиона за кораби. Имаше публично обещание, че военните проекти ще се замразят", Корнелия Нинова, лидер на БСП.

"Подскачам като чувам неверни твърдения. Няма милиард и половина за бронирани машини. Сумата е 1.220 млрд. лева. За корабите пък сумата е още по-голяма 820 млн. лева, а не 500 млн. лева. Проектите не се плащат еднократно, а разсрочено. Корабите ще се изплащат 6 години, а машините 9 години". Красимир Каракачанов, военен министър.

Антикризисните мерки наложиха актуализация на бюджета, която вдигна планирания дълг и бюджетния дефицит. Въпреки че финансовият министър Владислав Горанов допусна да бъдат отложени военните проекти за купуването на нови бронирани машини и кораби, засега тази опция не се обсъжда сериозно. Вицепремиерът Красимир

Каракачанов категорично я отхвърли, а лидерката на БСП Корнелия Нинова настоя антикризисните мерки да бъдат подпомогнати със замразяването на военните сделки. Това доведе до сблъсък между двамата, включително по цените на двете бъдещи сделки.

Проектите за купуването на нови бронирани машини за Сухопътните войски и два нови патрулни кораба минаха през правителството и парламента и в тях са заложени конкретни финансови параметри.

Прогнозната стойност на проекта за корабите е 984 млн. лв. с ДДС, а на този за бронираните машини е 1464 млн. лв. с ДДС.

Според проекта машините трябва да се изплащат 12 години. Корабите трябва да се изплащат 9 години. И в двата проекта е отбелязано, че схемите са примерни и подлежат на промени.

Корнелия Нинова закръгля цената на бронираните машини, а по въпроса за корабите вероятно не внимава или не е достатъчно подготвена по темата, която не е от най-силните в политическия ѝ репертоар.

Данните, които представя тя, са по-скоро неверни.

Освен това спекулира по темата, защото дори да бъдат сключени договорите до края на годината, което е много съмнително, те ще трябва да се изплащат през следващите години.

Извод: Коментарът на Корнелия Нинова е по-скоро неверен.

Каракачанов представи точни сметки, но не включва в тях ДДС. Играта с цифри около скъпите военни сделки е стар прийом в МО. Въпреки че ДДС остава за България, той формира крайната цена.

Каракачанов предвидливо работи без ДДС. Схемата за плащанията по бъдещите сделки към момента не е ясна и е трудно предвидима.

Освен това и двата проекта подлежат на промяна, ако има желание в управляващите. Тя обаче трябва да мине през парламента.

Депутатите, например, разрешиха сделката за изтребителите да поскъпне значително и да бъде платена наведнъж, за да се реализира покупката на изтребителите F-16 Block 70.

Данните, които представя Каракачанов, са по-скоро верни.

Съвсем друг въпрос е дали министерството ще може да договори толкова дългосрочна схема за изплащане и дори проектите няма да поскъпнат.

Извод: Данните, които представя Красимир Каракачанов, са по-скоро верни.

Споделяне
Вярно или не?

Добре дошли във FACT CHECK – зоната за проверка на фактите, изобличаване на неистините и дисекция на полуистините, изричани в публичния дебат. Тук намират място публични изказвания и твърдения, които са значими и важни за обществото, попадайки в обхвата на приоритетните теми, отчетени от авторитетни социологически агенции. Най-често това са изказвания и твърдения на представители на трите основни власти плюс медиите, но не само те.

Целта не е да хванем някого в лъжа и да го посочим с пръст, а да подобрим качеството и отговорността на публичния дебат, което означава дезинформацията бъде пресечена при нейния източник. В днешно време политиците рядко си позволяват откровени лъжи; тяхната "специализация" са полуистините, подвеждащите данни и факти, които да ги представят в най-добра светлина. Като издирваме и представяме фактите такива, каквито са, разсейваме димната завеса и даваме възможност на хората сами да си правят изводи.

Първата в българското медийно пространство платформа "FACT CHECK" стартира през септември 2016 г. с финансовата подкрепа на Институт "Отворено общество" – София за период от седем месеца.

Високият обществен интерес към този вид коректив на "публичното говорене" е причината да продължим рубриката.

Публикуваме анализи и оценки на изказвания на представители на политическия и корпоративния елит в България, подбрани по предварително определени критерии.

Анализите са безпристрастни, основават се на прозрачно извършени проверки, базирани главно на публични източници. В случай, че се докажат допуснати неточности в публикациите, те се коригират и се публикува коригирана версия, в съответствие с методологията на работа.

Повече за идеята на проекта - ТУК

Метод за селекция на изказванията, обект на анализ и оценка в платформата "FACT CHECK" - ТУК

Модел на анализ и оценка на публичните изказвания в платформата "FACT CHECK" - ТУК

Кодекс на принципите - ТУК

Още по темата

Още от Вярно или не?