Вярно или не? Красимир Каракачанов: Ревизия на фалшивите инвалиди ще вдигне всички пенсии

"Директно ще кажа, масово у нас има хора, които си минават през ТЕЛК и се изкарват болни от най-различни заболявания, а те всъщност са здрави и получават абсолютна неправомерно инвалидна пенсия, става дума за една сума от 1.7 млрд. лв. годишно за 988 хиляди "инвалиди". С парите, които ще бъдат спестени от преразглеждането им, ще бъдат индексирани абсолютно всички пенсии."

Изказване на лидера на ВМРО и настоящ вицепремиер Красимир Каракачанов в интервю за в. "Стандарт", 21.04.2017 г.

Реформата по отношение на инвалидните пенсии и т. нар. медицинска експертиза на трудоспособността вече беше очертана като приоритет пред новото правителството. Тя бе обявена като панацея, която ще позволи повишаване на всички пенсии, а не само на минималната, както се договориха ГЕРБ и патриотите.

При преговорите за съставяне на правителството ГЕРБ и "Обединените патриоти" се разбраха минималната пенсия да бъде увеличена до 200 лв. на две стъпки до края на годината, без индексация на останалите пенсии (извън планираните 2.4% от 1 юли).

Това отприщи вълна от недоволство, че подобна мярка изкривява пенсионния модел и ощетява хората с по-висок принос към осигурителната система.

Така коалиционните партньори узряха до идеята, че ще се търсят резерви при инвалидните пенсии, които да позволят нарастването на всички останали.

Подобно обещание стъпва върху хипотезата, че фалшивите инвалидни пенсии са огромен брой, че ще бъдат преразгледани наведнъж и че ще спести огромен финансов ресурс. Така ли е наистина?

Реформата ще спести значително по-малко разходи

Финансовият министър Владислав Горанов вече направи уточнението, че извънредно преосвидетелстване няма да има, т.е., хората, които вече имат ТЕЛК решения няма да са принудени да минават отново през експертиза, а това ще се случва поетапно при нейното изтичане. Тоест пресяването на истински от фалшиви инвалиди и евентуалното спестяване на средства ще се случи на един по-късен етап. Според зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов от годишния разход за инвалидни пенсии, който е 1.7 млрд. лева, може да се търси резерв от 500-600 млн. лева.

Това би позволило много по-скромна индексация на всички пенсии в сравнение с темпа на нарастване на минималната – 21% (от сегашните 165 лв. на 200 лв. от 1 октомври). За увеличение на всички пенсии с 21% са нужни 1.7 млрд. лв. годишно, колкото е целият разход за инвалидни пенсии в момента, а с 500 млн. лева е възможно три пъти по-малко увеличение.

"Фалшивите" инвалидни пенсии всъщност не са фалшиви

Броят на фалшивите инвалидни пенсии също е доста спорен.

Корупция в системата на медицинската експертиза има и вече цели състави на ТЕЛК са подсъдими, а някои и осъдени.

Факт обаче е също, че проблемът с огромния брой на инвалидните пенсии се дължи не толкова на корупцията, колкото на закона. Проблемът е в сегашната система, която законово обвързва наличието на определено заболяване с получаването на инвалидна пенсия. Тоест, за твърде широк кръг от заболявания се полага напълно законно инвалидна пенсия.

Затова кабинетът "Борисов 2" стартира реформа на ТЕЛК, за чието приемане обаче не стигна време.

Сега освидетелстването автоматично отваря врата на хората с определен процент намалена работоспособност към различни социални придобивки като инвалидна пенсия, карта за градски транспорт, целеви помощи за телефон, отопление, балнеолечение, за покупка и приспособяване на лек автомобил и др. Идеята на реформата беше оценката да се прави на две нива – медицинска експертиза, която оценява само заболяването на човека, и втора – социална, при която се прави преценка дали и какво той би могъл да работи. Хората, които могат да работят, не би следвало да получават инвалидна пенсия, предвиждаха промените.

Хората с увреждания у нас са около средното ниво в ЕС

Процентът на хората с увреждания в България е около средния за останалите европейски страни, сочат данни на Евростат. Тоест, не може да се твърди, че тук има необичайно повече инвалиди, какъвто е основният довод на поддръжниците на тезата, че у нас инвалидните пенсии масово са фалшиви.

За 2012 година хората с увреждания са 681 000 (13.5%), което е малко над средноевропейската норма от 12.8% и това ни поставя наравно със страни като Естония, Швеция, Словакия, Люксембург. С по-високи нива на инвалидност са Германия (16.9%), Дания (18.2), Белгия (15.2%), Великобритания (17.8%). С по-ниски са Франция (11.1), Испания (11.3%), Гърция (9.1%), Чехия (7.1%).

Европейската статистика обаче не показва каква част от хората с увреждания там получават инвалидни пенсии. Такива плащания има в много държави от съюза. Според изследване на Университета в Лийдс от декември 2010 г., освен в България, инвалидни пенсии се отпускат също в Австрия, Чехия, Дания, Гърция, Унгария, Исландия, Ирландия, Латвия, Литва, Норвегия, Полша, Словения и Словакия.

За миналата година, по данни на НОИ, 507 569 души получават инвалидна пенсия и още 337 776 добавка за инвалидност към основната пенсия до 35 лева месечно. Предвижда се през следващите години броят на получаващите добавката да намалее, защото според заложените нормативни промени хората, които нямат пожизнен ТЕЛК, а са със срочна медицинска експертиза за между 1 и 3 години, няма да я получават.

Твърде широк кръг заболявания у нас дават право на пенсия

Статистиката за заболеваемостта в България също показва, че голям брой хора напълно легално имат достъп до инвалидна пенсия след медицинското освидетелстване. Над 280 000 са онкологично болните, които имат право на инвалидна пенсия заради намалена работоспособност. Над 400 000 са хората, страдащи от сърдечно-съдови заболявания, част от които също подлежат на освидетелстване. Половин милион страдат от диабет, като там също голяма част от хората подлежат на освидетелстване и напълно законно им се полага инвалидна пенсия.

Като се прибавят към тях и хората със зрителни, слухови увреждания, ортопедично болните, травматизмът, автоимунните заболявания и др., над 1 млн. души подлежат на напълно законно освидетелстване, което води със себе си и инвалидна пенсия. Макар в някои от случаите тежестта на заболяването да е надценена, не може да се говори, че това са "фалшиви инвалиди".

Заключение:

От данните ясно се вижда, че високият брой на инвалидните пенсии идва не толкова от фалшиви експертизи, колкото от прекалено широкия кръг заболявания, които легално дават право на пенсия. Точно този проблем би трябвало да е във фокуса на бъдещата реформа на експертизата на работоспособността.

В същото време не отговаря на истината твърдението, че спестените от ревизирането на "фалшивите" пенсии пари ще са достатъчни за увеличението на всички пенсии, и то с темпа на нарастване на минималната. Освен това, ревизията ще става поетапно, което предполага видими резултати и финансов ефект след по-дълъг период от време.

Следователно твърдението на Красимир Каракачанов, че с "парите, които ще бъдат спестени от преразглеждането на фалшивите пенсии, ще бъдат индексирани абсолютно всички пенсии", е по-скоро невярно.

  

Споделяне
Вярно или не?

Добре дошли във FACT CHECK – зоната за проверка на фактите, изобличаване на неистините и дисекция на полуистините, изричани в публичния дебат. Тук намират място публични изказвания и твърдения, които са значими и важни за обществото, попадайки в обхвата на приоритетните теми, отчетени от авторитетни социологически агенции. Най-често това са изказвания и твърдения на представители на трите основни власти плюс медиите, но не само те.

Целта не е да хванем някого в лъжа и да го посочим с пръст, а да подобрим качеството и отговорността на публичния дебат, което означава дезинформацията бъде пресечена при нейния източник. В днешно време политиците рядко си позволяват откровени лъжи; тяхната "специализация" са полуистините, подвеждащите данни и факти, които да ги представят в най-добра светлина. Като издирваме и представяме фактите такива, каквито са, разсейваме димната завеса и даваме възможност на хората сами да си правят изводи.

Първата в българското медийно пространство платформа "FACT CHECK" стартира през септември 2016 г. с финансовата подкрепа на Институт "Отворено общество" – София за период от седем месеца.

Високият обществен интерес към този вид коректив на "публичното говорене" е причината да продължим рубриката.

Публикуваме анализи и оценки на изказвания на представители на политическия и корпоративния елит в България, подбрани по предварително определени критерии.

Анализите са безпристрастни, основават се на прозрачно извършени проверки, базирани главно на публични източници. В случай, че се докажат допуснати неточности в публикациите, те се коригират и се публикува коригирана версия, в съответствие с методологията на работа.

Повече за идеята на проекта - ТУК

Метод за селекция на изказванията, обект на анализ и оценка в платформата "FACT CHECK" - ТУК

Модел на анализ и оценка на публичните изказвания в платформата "FACT CHECK" - ТУК

Кодекс на принципите - ТУК

Още по темата

Още от Вярно или не?