Вярно или не? МВР: В турския доклад за контрабанда не се споменава "Булгартабак"

"При мен го няма тоя доклад. Щом дойде докладът... Доколкото знам от информация преди това, там никъде не се споменава "Булгартабак", вие 'що говорите за "Булгартабак", не знам. Но като дойде докладът, ще го видим... Говоря за доклада, който е от турската страна, не този отпреди две години, за него говорите? Доколкото знам, той е изпратен в прокуратурата, ще чуете и тяхното мнение, тогава ще чуете и нашето. Засега не мога да ви кажа повече от това."

Така министърът на вътрешните работи Валентин Радев отговори на въпрос от Mediapool дали вече се е запознал с последния годишен доклад на турската служба за борба с организираната престъпност и контрабандата (KOM), свързващ за пръв път директно българския тютюнев холдинг с контрабанда на цигари в южната ни съседка.

На въпрос към главния секретар на МВР Младен Маринов, дали поне той е чел въпросния доклад по линия на оперативното сътрудничество с турските му колеги, той заяви: "Докладът, който знам, е годишен доклад на турските служби, който е депозиран в Интерпол, но в този доклад не се споменава името на "Булгартабак". Това е документ, който дава проценти, тенденции и т.н., но в този доклад не се споменава "Булгартабак". Казах ви фактите, всичко останало е въпрос на интерпретации."

Информацията, че името на "Булгартабак" за първи път фигурира в официален доклад за контрабанда на цигари, изготвен от турските служби, бе публикувана още на 14 ноември от "Капитал daily".

В документа, който е публичен и може да бъде свален от сайта на КОМ, дословно се казва, че окладът, изготвен по темата за продукти на компанията "Булгартабак", работеща в България и станала източник на контрабанда на цигари в нашата страна, бе изпратен на генералния секретар на Международната полицейска организация (Интерпол)".

Тази констатация се намира в главата "Борба с контрабандата на тютюневи изделия" на страница 43 от доклада. В него турската служба за борба с организираната престъпност и контрабандата за поредна година информира, че българските цигари съставляват основна част от нелегалния пазар в Турция.

Допълва се и, че тези данни са били обсъдени с чуждестранни полицейски представители и по-специално британската Национална агенция за борба с престъпността, Центъра за правоприлагане в Югоизточна Европа (SELEC), Интерпол и Британския кралски институт за отбрана и сигурност (Royal United Services Institute), който е много активен на Арабския полуостров и в Близкия изток.

Въпреки недвусмислената констатация за "Булгартабак", българските власти упорито избягват да коментират темата. В отговор на репортерски въпрос главният прокурор Сотир Цацаров заяви преди две седмици, че не е запознат със съдържанието на доклада и затова няма да се самосезира и да разпореди проверка.

"Чакайте малко, за да се самосезирам по доклад на тяхната служба за контрабанда, не просто трябва да прочета някъде, че такъв доклад има, а такъв доклад трябва да се съществува и да стигне по възможните официални канали", заяви Цацаров на 16 ноември, стараейки се да не каже нищо конкретно.

Впоследствие той все пак уточни, че "няма никакъв проблем да се отправи такова запитване до турските власти", но прокуратурата и до момента не е информирала медиите нито дали е поискала и евентуално получила документа, нито дали ще предприеме някакви действия, за да провери твърденията в него.

В доклади на турските власти отпреди две години, за които споменава министър Радев, се говори за контрабанда на марки цигари на "Булгартабак", с които се финансира ПКК – организация, обявена за терористична в Турция.

На 1 февруари на 2016 г. стана известно, че Турция е наложила забрана за влизане в страната на депутата бизнесмен от ДПС Делян Пеевски и почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Близки до турското правителство медии, които тиражираха новината, която нито бе опровергана, нито потвърдена официално, посочиха, че "проруският олигарх Пеевски" може да се окаже в основата на контрабандата на български цигари в Турция".

На 16 февруари 2016 г. Делян Пеевски съобщи, че излиза от акционерната си собственост в "Булгартабак холдинг" и ще продаде дела си. Месец по-късно "Булгартабак" обяви, че спира да работи за един от основните си пазари – Близкия Изток. През април 2017 г. Делян Пеевски продаде цигарения си бизнес в България срещу 105 млн. евро на концерна British American Tobacco (BAT).

Заключение

Видно от самия доклад на КОМ, в него директно е посочено дружеството "Булгартабак", като "източник на контрабанда на цигари" в Турция. Очевидно е, че твърденията на вътрешния министър Валентин Радев и главния секретар на МВР Младен Маринов, че в документа никъде не се споменавал българския тютюнев холдинг са напълно неверни. Дали изявленията им се дължат на непознаване на въпросния доклад или на умишлен опит темата да бъде неглижирана, засега няма яснота.

Споделяне
Вярно или не?

Добре дошли във FACT CHECK – зоната за проверка на фактите, изобличаване на неистините и дисекция на полуистините, изричани в публичния дебат. Тук намират място публични изказвания и твърдения, които са значими и важни за обществото, попадайки в обхвата на приоритетните теми, отчетени от авторитетни социологически агенции. Най-често това са изказвания и твърдения на представители на трите основни власти плюс медиите, но не само те.

Целта не е да хванем някого в лъжа и да го посочим с пръст, а да подобрим качеството и отговорността на публичния дебат, което означава дезинформацията бъде пресечена при нейния източник. В днешно време политиците рядко си позволяват откровени лъжи; тяхната "специализация" са полуистините, подвеждащите данни и факти, които да ги представят в най-добра светлина. Като издирваме и представяме фактите такива, каквито са, разсейваме димната завеса и даваме възможност на хората сами да си правят изводи.

Първата в българското медийно пространство платформа "FACT CHECK" стартира през септември 2016 г. с финансовата подкрепа на Институт "Отворено общество" – София за период от седем месеца.

Високият обществен интерес към този вид коректив на "публичното говорене" е причината да продължим рубриката.

Публикуваме анализи и оценки на изказвания на представители на политическия и корпоративния елит в България, подбрани по предварително определени критерии.

Анализите са безпристрастни, основават се на прозрачно извършени проверки, базирани главно на публични източници. В случай, че се докажат допуснати неточности в публикациите, те се коригират и се публикува коригирана версия, в съответствие с методологията на работа.

Повече за идеята на проекта - ТУК

Метод за селекция на изказванията, обект на анализ и оценка в платформата "FACT CHECK" - ТУК

Модел на анализ и оценка на публичните изказвания в платформата "FACT CHECK" - ТУК

Кодекс на принципите - ТУК

Още по темата

Още от Вярно или не?

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?