Вярно или не? Нинова: Аман от номера! Явно има отстъпление от предложението да си вземем "Бузлуджа"

"Аман от номерата на Бойко Борисов! Значи, първо: "Елате си вземете "Бузлуджа" безвъзмездно". Сега тука ни се обяснява как тази работа не може да стане. Явно има някакво отстъпление от предложението отпреди години, защото се говори за някакъв търг."

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в четвъртък след среща с министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по повод обяснението му, че левицата вече не може да се възползва от решението на Министерския съвет през 2011 г. да придобие безвъзмездно Дом-паметника на връх Бузлуджа заради промяна в Закона за държавната собственост от началото на тази година.

Корнелия Нинова се позова на изказване на министър-председателя Бойко Борисов, който по време на първия си мандат през 2011 г. предложи БСП да получи безвъзмездно от държавата собствеността върху символния за левицата монумент. Тогавашното правителство на Борисов приема и решение за това на 30 септември 2011 г.

С близо шест години закъснение - на 18 юни 2017 г. - партийният сайт съобщава "БСП си връща Бузлуджа". В съобщението се казва, че по повод решение на Министерския съвет от 30.09. 2011 г. БСП е готова да подпише договор, с който да се финализира процедурата по безвъзмездно прехвърляне от държавата Дом-паметника на връх Бузлуджа.

На 22 юни председателката на БСП се срещна с министър Нанков, който ѝ обясни, че процедурата няма как да бъде финализирана.

"Отстъплението", както го нарича Нинова, не може да се избегне, защото на 7 февруари 2017 г. в Държавен вестник е обнародвана промяна в Закона за държавната собственост, според която юридически лица, неправителствени организации и политически партии не могат да получават държавни имоти безвъзмездно.

Промените в закона са били приети от Народното събрание на 25 януари 2017 г. Г-жа Нинова и нейни колеги от ръководството на БСП са били депутати в този парламент и би трябвало да са наясно с гласуваните промени.

Ето защо от 4 месеца насам БСП вече няма как да получи безвъзмездно монумента.

При желание от ръководството на БСП и след решение на Министерския съвет паметникът може да бъде предоставен за безвъзмездно ползване за срок до 10 години. Другата възможност е да се наеме или да бъде обявен търг за продажбата му. При търг обаче може да има и други участници, а данъчната оценка на паметника към момента е около 110 000 лв.

Mediapool поиска официална справка от Министерството на регионалното развитие и благоустройство, която сочи, че от 2011 г. насам МРРБ и областната управа на Стара Загора са подканили общо пет пъти всички лидери на БСП от Станишев насам да кажат дали са съгласни да получат собствеността върху дом-паметника.

Такова писмо е получила и Корнелия Нинова на 16 юни 2016 година. Тя обаче не е отговорила на въпроса, отправен ѝ от тогавашния министър Лиляна Павлова, желае или не да бъде финализирано безвъзмездно прехвърляне на "Бузлуджа".

Така се стига до ситуацията от 6 април тази година, когато главният секретар на МРРБ Весела Начева – Кръстева изпраща писмо до БСП (то отново остава без реакция), с което тя предоставя информация за липсата на сключен договор между държавата и социалистическата партия. Документът разяснява промените в Закона за държавната собственост, които налагат и отмяната на решението на Министерския съвет от 2011 година, тъй като партия вече не може да придобива държавен имот без организиран търг.

Ето защо твърденията на Корнелия Нинова, че в случая става дума за "номер" от страна на Бойко Борисов и "отстъпление от предложението" му БСП да си вземе "Бузлуджа" е НЕВЯРНО.

  

Споделяне
Вярно или не?

Добре дошли във FACT CHECK – зоната за проверка на фактите, изобличаване на неистините и дисекция на полуистините, изричани в публичния дебат. Тук намират място публични изказвания и твърдения, които са значими и важни за обществото, попадайки в обхвата на приоритетните теми, отчетени от авторитетни социологически агенции. Най-често това са изказвания и твърдения на представители на трите основни власти плюс медиите, но не само те.

Целта не е да хванем някого в лъжа и да го посочим с пръст, а да подобрим качеството и отговорността на публичния дебат, което означава дезинформацията бъде пресечена при нейния източник. В днешно време политиците рядко си позволяват откровени лъжи; тяхната "специализация" са полуистините, подвеждащите данни и факти, които да ги представят в най-добра светлина. Като издирваме и представяме фактите такива, каквито са, разсейваме димната завеса и даваме възможност на хората сами да си правят изводи.

Първата в българското медийно пространство платформа "FACT CHECK" стартира през септември 2016 г. с финансовата подкрепа на Институт "Отворено общество" – София за период от седем месеца.

Високият обществен интерес към този вид коректив на "публичното говорене" е причината да продължим рубриката.

Публикуваме анализи и оценки на изказвания на представители на политическия и корпоративния елит в България, подбрани по предварително определени критерии.

Анализите са безпристрастни, основават се на прозрачно извършени проверки, базирани главно на публични източници. В случай, че се докажат допуснати неточности в публикациите, те се коригират и се публикува коригирана версия, в съответствие с методологията на работа.

Повече за идеята на проекта - ТУК

Метод за селекция на изказванията, обект на анализ и оценка в платформата "FACT CHECK" - ТУК

Модел на анализ и оценка на публичните изказвания в платформата "FACT CHECK" - ТУК

Кодекс на принципите - ТУК

Още по темата

Още от Вярно или не?

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?