Вярно или не? ПФ: Идеята "300 лв. минимална пенсия" струва 800 млн. лв.

"Ние останахме верни на нашите обещания пред избирателите и внесохме предложения за минимална пенсия в размер на 300 лв., което е на стойност около 800 млн. лв."

Искрен Веселинов, депутат от "Патриотичния фронт"

В рамките на отминалата предизборна кампания за президент на България "Патриотичният фронт" лансира идеята за увеличаване на минималната пенсия на 300 лв. от 1 януари 2017 г. Коалицията дори постави това искане като условие за подкрепата на Бюджет 2017.

След като подобен ултиматум към финансовия план на държавата постави и БСП – да се замени плоският подоходен данък с пропорционално облагане, финансовият министър Владислав Горанов започна да обмисля да оттегли Бюджет 2017 заради липсата на парламентарна подкрепа след оставката на правителството и огромния популистки натиск на останалите партии. Горанов изчисли, че само тези две искания на патриотите и левицата ще струват на хазната рекордните 2.7 млрд. лв. годишно.

В името на това държавата да не остане без нов бюджет през 2017 г. в ситуация с разпуснат парламент и да не пропаднат заложените в него социални плащания - като увеличението на учителските заплати с 8% от 1 януари, на минималната работна заплата от 420 лв. на 460 лв. и на пенсиите с 2.4% от 1 юли - депутатите от БСП и ГЕРБ обявиха, че се отказват да правят предложения за промени в проектобюджета между първо и второ четене.

Единствено патриотите не изоставиха намерението си и в петък, заедно с "Атака" и "Народен съюз", обявиха, че са внесли две алтернативни предложения. Едното е за увеличение на минималната пенсия на 300 лв., а другото - за вдигане на плащането на 200 лв., съчетано с преизчислявене на всички отпуснати към този момент пенсии.

И в двата случая според патриотите допълнителнителният разход за бюджета щял да бъде около 800 млн. лв. - число, което значително се разминава със сметките на държавните институции.

Всички с пенсии до 299 лв. трябва да получат увеличение

Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 1 юли 2016 г. насам е в размер на 161.38 лв., става ясно от Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2016 г. Най-ниска пенсия получават хората, които имат най-малък осигурителен принос, било като години осигурителен стаж или като ниво на осигурителен доход.

Ако плащането се увеличи на 300 лв., това означава близо 100% ръст на най-ниските пенсии (с около 139 лв. на месец), но и различни ръстове за всички възрастни хора, които към момента взимат между 161 лв. и 299 лв.

За сметка на това според първото предложение на патриотите хората, които сега взимат над 300 лв., няма да получат никакво увеличение освен заложените в бюджета 2.4% от 1 юли 2017 г.

0.8 млрд. лв. или двойно повече?

Според изказването на Искрен Веселинов увеличението на минималната пенсия на 300 лв. ще струва около 800 млн. лв. на бюджета. Той не прави уточнение дали сметките му са на годишна или на някаква друга база, но доколкото държавният бюджет е годишен документ, се допуска, че изчислението покрива цялата 2017 г.

На 16 ноември финансовият министър Владислав Горанов обаче обяви, че сметката е доста по-сериозна и мярката би струвала 1.5 млрд. лв.

Според изчисления на Националния осигурителен институт (НОИ), получени от финансовото министерство и предоставени на Mediapool, "необходимите средства за увеличение на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст по чл. 68, ал. 1-2 от КСО от 161.38 лв. на 300 лв., както и на свързаните с нея минимални размери на останалите видове пенсии за трудова дейност, са 134.5 млн. лв. месечно или 1.614 млрд. лв. за периода януари – декември 2017 г."

Близо 1.5 милиона пенсионери взимат пенсии до 300 лв.

Около 1.5 милиона от общо 2 180 884 пенсионери у нас получават от НОИ до 300 лв. на месец към 30 септември, става ясно от статистическия бюлетин на института към 30 септември 2016 г. Всички тези плащания трябва да бъдат увеличени с различни проценти, ако се приеме предложението на патриотите.

От данните се вижда, че пенсии до минималния размер от 161.38 лв. взимат 512 148 души. Ако патриотите са взели това число за отправно и са сметнали средно увеличение от по 139 лв. на месец за 2017 г., то тогава годишният разход наистина възлиза на около 850 млн. лв.

Ако обаче минималната пенсия се вдигне на 300 лв., всички, които в момента взимат между 161.39 лв. и 299.99 лв., също трябва да получат увеличение. А това са близо 1 милион пенсионери, по-точно 927 406 души според бюлетина на НОИ.

Отчитайки всички тези ефекти, НОИ е изчислил, че всъщност цената на увеличението би била именно 1.614 млрд. лв. за догодина.

Заключение:

Увеличението на минималната пенсия от 161.38 лв. на 300 лв. от 1 януари 2017 г. би струвало на Бюджет 2017 не "около 800 млн. лв.", както твърди депутатът от "Патриотичния фронт" Искрен Веселинов, а над 1.6 млрд. лв. според данните на Националния осигурителен институт. Това би означавало разходът на фиска само за подобна мярка да надхвърли целия заложен за 2017 г. дефицит – 1.33 млрд. лв. Следователно твърдението на Искрен Веселинов за бюджетната цена на мярката е изцяло невярно, освен ако не се отнася само за период от половин година.

  

Споделяне
Вярно или не?

Добре дошли във FACT CHECK – зоната за проверка на фактите, изобличаване на неистините и дисекция на полуистините, изричани в публичния дебат. Тук намират място публични изказвания и твърдения, които са значими и важни за обществото, попадайки в обхвата на приоритетните теми, отчетени от авторитетни социологически агенции. Най-често това са изказвания и твърдения на представители на трите основни власти плюс медиите, но не само те.

Целта не е да хванем някого в лъжа и да го посочим с пръст, а да подобрим качеството и отговорността на публичния дебат, което означава дезинформацията бъде пресечена при нейния източник. В днешно време политиците рядко си позволяват откровени лъжи; тяхната "специализация" са полуистините, подвеждащите данни и факти, които да ги представят в най-добра светлина. Като издирваме и представяме фактите такива, каквито са, разсейваме димната завеса и даваме възможност на хората сами да си правят изводи.

Първата в българското медийно пространство платформа "FACT CHECK" стартира през септември 2016 г. с финансовата подкрепа на Институт "Отворено общество" – София за период от седем месеца.

Високият обществен интерес към този вид коректив на "публичното говорене" е причината да продължим рубриката.

Публикуваме анализи и оценки на изказвания на представители на политическия и корпоративния елит в България, подбрани по предварително определени критерии.

Анализите са безпристрастни, основават се на прозрачно извършени проверки, базирани главно на публични източници. В случай, че се докажат допуснати неточности в публикациите, те се коригират и се публикува коригирана версия, в съответствие с методологията на работа.

Повече за идеята на проекта - ТУК

Метод за селекция на изказванията, обект на анализ и оценка в платформата "FACT CHECK" - ТУК

Модел на анализ и оценка на публичните изказвания в платформата "FACT CHECK" - ТУК

Кодекс на принципите - ТУК

Още по темата

Още от Вярно или не?

Какво очаквате да свърши служебното правителство?