Вярно или не? Свинското месо е поскъпнало с 35% в ЕС

"Това са точни статистически данни. От началото на годината до настоящия момент цените на свинското месо се повишиха с 35 процента. Това не е за България. Това е за целия Европейски съюз. Заради кризата, очакванията са, че свинското може да поскъпне с още 10-15% до края на годината".

Изказването е на члена на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев, направено в понеделник пред бТВ. Той е собственик на едно от известните предприятия на българския пазар и има три мандата като председател на асоциацията. Mediapool провери дали изнесената от Кирил Вътев статистика е вярна.

 Европейската комисия поддържа и актуализира всеки месец статистика за цените на селскостопанската продукция. В това число попадат и цените на различните видове месо. Данните се поддържат от специализираната дирекция за Земеделие и развитие на селските райони.

Европейската статистика показва, че през юли миналата година средната цена на едро на свинското месо в ЕС е била 147.16 евро за 100 килограма. През тази година цената се е увеличила до 175.3 евро за 100 кг. Поскъпването за периода e точно 20.2%, ако се сравняват цените от юли 2018 г. до юли 2019 г.

Ако се сравняват цените от януари 2019 година (136.42 евро/100 кг) до юли тази година (175.3 евро/100 кг), поскъпването на свинското месо в ЕС е 28%.

Кирил Вътев прави и прогноза, че свинското най-вероятно ще поскъпне с още 10-15% до края на годината. На фона на тази прогноза, цените на европейския пазар обаче тръгват устойчиво надолу. През последната седмица свинското месо е поевтиняло с 0.5%, а през последния месец – с 2.5%.

По-внимателен преглед на статистиката за цената на едро на свинското месо на пазара на ЕС за последните четири години показва, че ценовите колебания са традиционни и се повтарят всяка година по сходен начин.

Всяка година цената на свинското в ЕС достига най-ниската си точка през декември, когато се колят най-много животни, и се увеличава до пиковите си стойности в началото на юли, когато предлагането е най-малко. Тези колебания нямат нищо общо с африканската чума.

Ето няколко примера:

През декември 2015 г. цената на свинското е 126.21 евро/100 кг. През юли 2016 г. е 165 евро/100 кг. Разликата в цената е над 30%.

През декември 2016 г. цената е 148.92 евро/100 кг, а през юли 2017 г. достига 180 евро/100 кг. Разликата в цената е над 20%

През декември 2017 г. цената е 138.69 евро/100 кг, а през юли 2018 г. е 149 евро/100 кг. Разликата в цената е 8%.

През декември 2018 г. цената е 137 евро/100 кг, а в началото на юли за кратко достига пик от 180 евро/100 кг преди да започне обичайния си път надолу.

Заключение:

"Точните статистически данни", изнесени от Кирил Вътев, са неверни. Поскъпване на свинското месо наистина има, но то е по-малко от 35% и се дължи на причини, които нямат връзка с разпространението африканската чума в Източна Европа. Очакванията са цените на свинското месо на европейския пазар да тръгнат надолу, както се случва всяка година. От началото на 2019 година ЕС е увеличил износа си на свинско месо с над 15%. Така че не може да се говори и за недостиг на продукция.

Съвсем отделен е въпросът какво ще се случи с цената на свинското в България след кризата с африканската чума.

  

Споделяне
Вярно или не?

Добре дошли във FACT CHECK – зоната за проверка на фактите, изобличаване на неистините и дисекция на полуистините, изричани в публичния дебат. Тук намират място публични изказвания и твърдения, които са значими и важни за обществото, попадайки в обхвата на приоритетните теми, отчетени от авторитетни социологически агенции. Най-често това са изказвания и твърдения на представители на трите основни власти плюс медиите, но не само те.

Целта не е да хванем някого в лъжа и да го посочим с пръст, а да подобрим качеството и отговорността на публичния дебат, което означава дезинформацията бъде пресечена при нейния източник. В днешно време политиците рядко си позволяват откровени лъжи; тяхната "специализация" са полуистините, подвеждащите данни и факти, които да ги представят в най-добра светлина. Като издирваме и представяме фактите такива, каквито са, разсейваме димната завеса и даваме възможност на хората сами да си правят изводи.

Първата в българското медийно пространство платформа "FACT CHECK" стартира през септември 2016 г. с финансовата подкрепа на Институт "Отворено общество" – София за период от седем месеца.

Високият обществен интерес към този вид коректив на "публичното говорене" е причината да продължим рубриката.

Публикуваме анализи и оценки на изказвания на представители на политическия и корпоративния елит в България, подбрани по предварително определени критерии.

Анализите са безпристрастни, основават се на прозрачно извършени проверки, базирани главно на публични източници. В случай, че се докажат допуснати неточности в публикациите, те се коригират и се публикува коригирана версия, в съответствие с методологията на работа.

Повече за идеята на проекта - ТУК

Метод за селекция на изказванията, обект на анализ и оценка в платформата "FACT CHECK" - ТУК

Модел на анализ и оценка на публичните изказвания в платформата "FACT CHECK" - ТУК

Кодекс на принципите - ТУК

Още от Вярно или не?