Вярно или не:"Срещу Covid ви изпратихме ваксина, но срещу стокхолмски синдром няма лекарство"

"Срещу COVID Ви изпратихме ваксина, но срещу стокхолмски синдром няма открита ваксина, нито пък лекарство". Това написа вицепремиерът Красимир Каракачанов в отворено писмо до македонския премиер Зоран Заев.

Съобщението на Каракачанов предизвика интерес на фона на проблемите с доставките на ваксини за европейските страни и бавния ход на ваксинацията у нас.

В края на миналата година България подписа писмо за намерение със Северна Македония за доставката на ваксини срещу Covid-19 след задоволяване на вътрешните ни потребности.

Българската готовност беше приветствана с благодарности от македонските управляващи.

Сега от Министерството на здравеопазването съобщиха за Меdiapool, че "ваксини срещу COVID-19 на Северна Македония ще бъдат предоставяни, едва когато нуждите на българските граждани бъдат удовлетворени".

"Към настоящия момент страната ни не се намира в тази хипотеза", посочиха от здравното министерство.

Според официалните съобщения на властите ваксинацията в Северна Македония се очаква да започне към февруари месец.

Северна Македония постигна споразумение с Pfizer за 800 000 дози през 2021 година, от които ще получи първите 5850 дози през февруари. Местните власти очакват помощ и от Сърбия, която е поела ангажимент да продаде на Скопие 8000 ваксини.

Въпреки обещанието на Брюксел да подпомогне Северна Македония, засега това не е станало.

В понеделник тази седмица (25 януари) вицепремиерът по европейските въпроси на Република Северна Македония Никола Димитров и външният министър Буяр Османи настояха в Брюксел Европейският съюз по-скоро да осигури ваксини за страните от Западните Балкани.

Поръчките от фармацевтичните се бавят за държавите-членки, но ЕС се надява, че след като бъдат налични необходимите дози за втория кръг на ваксинацията, процесът да бъде ускорен за трети страни извън ЕС.

Твърдението на военния министър Красимир Каракачанов към момента е по-скоро невярно.

Споделяне
Вярно или не?

Добре дошли във FACT CHECK – зоната за проверка на фактите, изобличаване на неистините и дисекция на полуистините, изричани в публичния дебат. Тук намират място публични изказвания и твърдения, които са значими и важни за обществото, попадайки в обхвата на приоритетните теми, отчетени от авторитетни социологически агенции. Най-често това са изказвания и твърдения на представители на трите основни власти плюс медиите, но не само те.

Целта не е да хванем някого в лъжа и да го посочим с пръст, а да подобрим качеството и отговорността на публичния дебат, което означава дезинформацията бъде пресечена при нейния източник. В днешно време политиците рядко си позволяват откровени лъжи; тяхната "специализация" са полуистините, подвеждащите данни и факти, които да ги представят в най-добра светлина. Като издирваме и представяме фактите такива, каквито са, разсейваме димната завеса и даваме възможност на хората сами да си правят изводи.

Първата в българското медийно пространство платформа "FACT CHECK" стартира през септември 2016 г. с финансовата подкрепа на Институт "Отворено общество" – София за период от седем месеца.

Високият обществен интерес към този вид коректив на "публичното говорене" е причината да продължим рубриката.

Публикуваме анализи и оценки на изказвания на представители на политическия и корпоративния елит в България, подбрани по предварително определени критерии.

Анализите са безпристрастни, основават се на прозрачно извършени проверки, базирани главно на публични източници. В случай, че се докажат допуснати неточности в публикациите, те се коригират и се публикува коригирана версия, в съответствие с методологията на работа.

Повече за идеята на проекта - ТУК

Метод за селекция на изказванията, обект на анализ и оценка в платформата "FACT CHECK" - ТУК

Модел на анализ и оценка на публичните изказвания в платформата "FACT CHECK" - ТУК

Кодекс на принципите - ТУК

Още по темата

Още от Вярно или не?

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?