Вятърът се обръща за "халифата" на джихадистите

Вятърът се обръща за "халифата" на джихадистите

Съдбата изглежда започва да се обръща за джихадистите от "Ислямска държава", които губят терен в Ирак и не завладяват нови територии в Сирия, смятат експерти. Обстрелвани по въздух от международната коалиция и изправени пред все по-добре координирани противници, джихадистите претърпяха серия от поражения в Ирак, където им се наложи да се изтеглят от няколко от завладените през юни зони.

Чуждестранни самолети и дронове бомбардират позициите на джихадистите в Сирия и в Ирак, унищожават оборудване и укрепления, а това смущава командната структура на организацията.

През ноември "Ислямска държава" се изтегли от стратегическия район около град Джурф ас-Сахар, южно от Багдад, и от северния град Байджи, където бе принудена да вдигне обсадата на едноименната петролна рафинерия.

На изток джихадистите бяха принудени да изоставят един от най-големите язовири в страната - Удхаим - и два града до границата с Иран.

В Сирия не успяват да напреднат в Кобане - сирийски кюрдски град на границата с Турция, където загубиха много бойци, откакто влязоха в града на 6 октомври.

ДОБРА ТАКТИКА

"Ударите на коалицията започват да дават резултати на няколко фронта", заяви Айхам Камел от консултантската група за анализи на риска "Евразия". Въпреки че групировката отрича да е отслабена, тази серия от поражения или неуспешни атаки подсказва, че военният ореол на "Ислямска държава" вехне.

Джихадистите не могат вече да се възползват от напреженията между Багдад и автономния район Кюрдистан, които им позволиха да превземат през юни оспорвани от години зони между федералното правителство и Ербил. Двете страни в крайна сметка загърбиха различията си и вече координират по-успешно военните си действия.

Така градовете Саадия и Джалауа, намиращи се на спорни територии, бяха завоювани обратно миналата седмица - потвърждение, че източните граници на самозвания "халифат" започват да се разпадат.

В тези зони имаме"(кюрдски милиции) пешмерга, които натискат от север и иракска армия, която настъпва от юг, което е добра тактика", отбелязва западен дипломат. "Смятам, че е решено първо да се освободи източната част от страната, а след това да се тръгне на запад", допълни той.

Но според Джон Дрейк - анализатор в "АКЕ груп" - неотдавнашните победи срещу "Ислямска държава" са били удържани на лесни терени.

Да бъдат победени джихадистите, след като са се изтеглили от тези зони и са се прегрупирали във втория по големина иракски град Мосул и в провинция Анбар, няма да бъде толкова лесно.

Коалицията досега избягваше да се прицелва в градските центрове, контролирани от "Ислямска държава" като Мосул, Тикрит и Фалуджа, тъй като се страхува, че ще причини цивилни жертви.

На сирийска територия битката за Кобане е от слабо стратегическо значение. Но шумното ѝ медийно отразяване направи изхода от нея решаващ и задължи "Ислямска държава" да инвестира в нея огромни ресурси, предимно човешки, заради загубата на стотици бойци. "В много отношения "Ислямска държава" си вкара автогол с (кампанията) в Кобане", посочи неотдавна американският координатор на полицията Джон Алън.

Джихадистите освен това са под обстрел, най-вече въздушен, от силите на режима в столицата си Ракка и в провинция Хомс.

НАСИЛИЕ И ОТЧАЯНИЕ

Според някои анализатори ескалацията на ужаса във видеоклиповете на "Ислямска държава" - един от които, разпространен през ноември, показа масово обезглавяване на забавен каданс - е признак за объркване сред джихадистите.

Появи се и необичаен аудиозапис, в който на самия лидер на "Ислямска държава" и самозван "халиф" Абу Бакр ал Багдади изглежда му бе трудно да убеди бойците си, че групировката ще победи.

Някои анализатори смятат дори, че скоро "Ислямска държава" може да изпадне в затруднение в бастиона си Анбар - провинция на запад от Багдад, голяма част от която е под окупацията на групировката.

"Федералното правителство, заедно със (сунитските) племена, шиитските милиции и международната помощ по въздух, скоро ще направи Анбар свой приоритет", подчерта Майкъл Найт от Вашингтонския институт.

Тъй като този огромен пустинен район, граничещ със Саудитска Арабия, Йордания и Сирия, е труден за контролиране, джихадистите може да бъдат прогонени от градовете по р. Ефрат. Но това отвоюване ще отнеме време - поне толкова, че да бъдат изкоренени корупцията и некомпетентността, които разяждат иракската армия. Колкото до превземането на градовете с предимно сунитско население - малцинство, което счита себе си за маргинализирано, това е голямо предизвикателство за доминираното от шиити правителство.

"Мисля, че не съществува бързо решение за връщане на сигурността в Анбар", признава Айхам Камел. Защото "конкретните резултати от съюзите с племената и от въоръжаването на сунитите няма да се видят веднага".

По БТА.

Споделяне

Още от Свят