Вятърът спасил Дупница от обгазяване при пожара в складове за вторични суровини

Близо шест часа е продължило погасяването на пожара, избухнал в събота следобед в най-големия пункт за изкупуване на вторични суровини в Югозападна България край Дупница. Към 22.00 ч. са останали тлеещи участъци, а районът е останал под наблюдение на противопожарен екип през нощта, разчистването и доугасяването продължават и в момента, съобщи пресцентърът на МВР в неделя.

Пожарът в складовете за вторични суровини на "Феникс-Дупница” е нанесъл сериозни щети – около 1 млн. лв., според първоначални изчисления на собственика Кольо Илиев от Дупница. Унищожени са 500 т полиетиленови отпадъци и 50 т хартия, изгорял е фургон.

Дупница беше заплашена от екологична катастрофа, сажди се стелеха над най-близките домове, намиращи се на около 500 метра от пожара.

Вятърът, обърнал посоката на гъстия дим на запад, спаси Дупница от обгазяване.

При гасенето е осигурена и техника от ТЕЦ "Бобов дол" за ограничаване на територията върху която се е развил пожарът. От общината са осигурени и две водоноски. Установеното ниво на вредните емисии, след измерване на "Гражданска защита", е било в рамките на допустимото и няма опасност за хората, съобщи МВР.

Няма пострадали хора.

Предотвратено е унищожаване на техника - три балиращи машини, като всяка от тях е на стойност 250 хиляди лева, 250 т отпадъчен найлон, 1000 т отпадъчна хартия и 60 т отпадъчни бутилки.

Работата по установяване на причините за пожара продължава.

По непотвърдена информация огънят е тръгнал от запалени стърнища. Пунктът приема суровини от всякакъв вид пластмаси, стъкла, хартия, текстил.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?