Взаимният обстрел между Газа и Израел продължава

Израелската армия прикани 100 000 жители на северната част от ивицата Газа да напуснат домовете си - ден след провала на египетска инициатива за примирие. Близо 100 000 души са получили според източници на Франс прес покани да се евакуират - чрез обаждания и есемеси от израелските сили, които обещаха да засилят офанзивата си в района, отнела живота на над 200 души от 8 юли насам.

Израелската военна авиация нанесе тази нощ удари по 25 цели в ивицата Газа. Това съобщи пресцентърът на израелската армия и уточни, че са поразени по-специално 8 маскирани ракетни установки и две работилници за производство на ракети.

Удар е бил нанесен и по къщата на политическия лидер на "Хамас" в ивицата Газа Махмуд аз Захар, външен министър в местното правителство на ислямистите.

Тази сутрин в Тел Авив прозвуча поредният сигнал за въздушна тревога, в небето над града се чуват взривове. Това е 14-ят обстрел на Тел Авив от началото на израелската операция в ивицата Газа. Засега няма данни за разрушения и жертви.

Външният министър на Норвегия Бьорге Бренде, който е на посещение в Израел, и израелският му колега Авигдор Либерман са попаднали днес под ракетен обстрел в град Ашкелон, съобщи Норвежката радиотелевизионна компания. Двамата министри не са пострадали и понастоящем са в безопасност.

Бренде и Либерман са имали работен обяд, когато няколко изстреляни от ивицата Газа палестински ракети са се взривили в близост до ресторанта. По-рано днес израелската армия съобщи, че на разсъмване по южните градове Ашкелон и Ашдод са били нанесени ракетен удари от Газа.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят