Нели Нешева:

Взела съм бонус от 12 000 лева, достоен човек съм и ценя труда си

“Притеснявам се, че живеем в момент, когато за една вафла можеш да изгубиш живота си“

Снимка: БГНЕС

Управителят на НЗОК Нели Нешева съобщи в четвъртък, че е получила допълнително възнаграждение от 12 156 лева през миналата година, а не 30 000 лева, както твърдят депутати от Синята коалиция. От обясненията ѝ стана ясно, че не се срамува от получения бонус, защото цени труда си, както и този на своите служители. Нешева дори обяви, че обмисля дали да съди за клевета депутата от Синята коалиция Димо Гяуров, който ден по-рано изнесе информацията за полученото от нея допълнително възнаграждение. Като своя заслуга и заслуга на работещите в касата и подразделенията ѝ Нешева посочи “безпрецедентното спокойствие“, което са внесли в системата с работата си. Тя изрази съжаление, че трябва да даде пресконференция за “сензационните моменти“ вместо за успехите на касата през 2011 година и работата през 2012 година.

Нешева е получила допълнителни пари само от събраните средства от глоби и санкции, а всички останали служители в касата и по още едно перо – от икономия във фонд “Работна заплата“. От предоставената от НЗОК справка стана ясно, че Нешева дори е получила по-нисък бонус от подуправителя на касата Марияна Василева, която е взела 15 158 лева. Директори на дирекции в касата пък са получили по 10 858 лева, а началници на отдели по 7000-8000 лева. Директори и заместник-директори на районни каси са получили по 5 000-6000 лева.

Нешева обяви, че лекари в районните каси получават 400-500 лева заплата, с която е трудно да бъдат лоялни и мотивирани и да бъдат задържани изобщо на работа. Младши експертите в касата и подразделенията ѝ са получили бонуси от 1429 лева, старши експертите – 1690 лева, главните експерти в дирекция – 3596 лева, а главните експерти в контролни дирекции – 6995 лева.

Освен това, въпреки че законът дава право да се раздават като бонуси 25% от събраните от глоби пари, касата е раздала само 17% от тях. Общата сума на раздадените в НЗОК бонуси е малко над 4 млн. лева.

Когато човек не може да оцени себе си и обществото не може да го оцени“

“Аз оценявам служителите си, аз оценявам екипа си. Аз оценявам труда на всички хора, които застанаха зад мен. Аз оценявам моя труд. Аз оценявам загубата на лично време, на спокойствие. Аз оценявам цената здраве, което лично аз съм дала и предполагам екипът. Всеки ден аз съм си тръгвала оттук в 8 часа“, заяви Нешева.

“Аз вярвам, че като хора, които искаме да принадлежим към това голямо семейство на ЕС сме достойни да оценяваме труда си. Когато един човек не може да оцени себе си, той не може да иска обществото да го оцени. Когато един човек не може достойно да застане зад това, което служителите са направили и да ги защити, той е лицемер. Когато един човек не иска да получава средства, а казва: “Аз съм популист и това ми е достатъчно, получавам пет пъти по-малко от главния си експерт“, очаква някой да му даде под масата. Аз декларирам, че не съм такава. Аз съм достоен човек, аз заставам зад моите служители. Аз заставам зад това, че трудът ми има цена и съм оценила моя труд“, заяви Нешева.

Обмисля дали да съди Димо Гяуров за клевета

Попитана дали обмисля да съди синия депутат Димо Гяуров, Нешева заяви: “Моят син е юрист и снощи той ми каза: “Мамо, ние те подкрепяме. Ти знаеш колко истински и достоен човек си. Аз те съветвам – не може да се петни името на човек така с лека ръка с цел сензация. По всички юридически правила това е клевета с цел сензация, с цел изнасяне на невярна информация, за да се опетни един човек, който е работил“. Така че ще си помисля. Имам пълното право, но ще си помисля“.

"Готов съм да се извиня на Нели Нешев за математическата грешка, възможно е да сме сбъркали, нямаме официален отговор кой и колко точно е получил в НЗОК", заяви по-късно Гяуров. "Наложи се да смятаме, поради тайната, която пази властта, поради нежеланието да споделят тази публична информация", обясни той. "Не се притеснявам, че може да ме съди заради твърденията ми...Среща в съда няма да е от нейна полза", каза още Гяуров. 

Нешева коментира още, че същите хора, които сега я обвиняват, преди време са поставили парламентарно питане защо в НЗОК не се раздава допълнително материално стимулиране. Тя уточни, че става въпрос за депутата от СДС Ваньо Шарков.

Нешева заподозря, че може да е станала неудобна с това, че е стабилизирала институцията и заради това се правят опити да бъде компрометирана.

Има хора, които биха ни посетили по домовете“

След като обяви размера на бонуса си, Нешева попита дали да предостави и адреса си, след което заяви, че според нея не е редно да се предоставят имената на хората и получените от тях суми, защото има данъчна тайна и “личен момент“ предвид кризисното време, в което живеем. “Живеем в такава кризисна ситуация, че има хора, които биха ни посетили по домовете“, заяви тя.

“Можем ли да живеем в общество, което смята, че това е редно?“, попита тя.

“В кое социалистическо общество се получаваха парите така – работникът получаваше повече от управляващия?“, каза Нешева и попита “защо българинът е толкова мнителен и недоверчив“. Тя припомни, че одитът на Сметната палата за НЗОК е положителен.

“Притесняваме се за това, че живеем в такъв момент, където за една вафла можеш да загубиш живота си, но никой не крие за получените пари. Най-малко мен могат да ме обвинят в прикритост и непрозрачност“, заяви Нешева.

Тя уточни, че въпросите на депутатите не са били зададени директно към НЗОК, а през Министерството на здравеопазването, а тя самата би предпочела да отговори лично.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?