Вземат се мерки срещу пренос на птичия грип от Румъния

Разпоредени са мерки срещу разпространението на регистрираната в Румъния зараза на птичи грип в България, съобщиха във вторник от Министерството на земеделието и храните и Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС) .

Огнище на болестта е регистрирано на 14 март в селището Летеа, окръг Тулча, в югоизточната част на Румъния. Селището е разположено в делтата на река Дунав в близост до границата на Румъния с Украйна.

Заболяването инфлуенца (грип) по птиците е потвърдено лабораторно, като причинителят е високопатогенен. Най-вероятно заразата е пренесена от диви мигриращи птици при пряк или непряк контакт с домашните птици в заразеното селище. Местността е силно блатиста и районът е изолиран. Всички отглеждани птици в засегнатите дворове са убити.

За да не предотврати пренасянето на болестта и у нас стопаните на територията на цялата страна трябва да засилят мерките за биосигурност в птицевъдните обекти, да затворят птиците в дворовете си, да разделят водоплаващите от кокошия вид птици и да предпазват фуражите от външно замърсяване.

За изпълнението на мерките ще следят Регионалните ветеринарно-медицински служби.

Случай на птичи грип бе регистрирано в България за последен път в началото на 2006 г. и оттогава няма данни за заболели животни.

Споделяне

Още от България