Вземат се мерки, за да няма криза с газа и тока през зимата

Ще бъдат дадени пари за максимално запълване на газохранилището, връзката с Гърция става приоритетна, докато румънската съвсем я закъса

Вземат се мерки, за да няма криза с газа и тока през зимата

Подсигуряване на електропреносната мрежа за работа през зимата и максимално запълване на газохранилището в Чирен, за да може при евентуално спиране на транзита на руско синьо гориво през Украйна страната ни да има запаси за повече от три месеца, е започнало Министерството на икономиката и енергетиката. Това съобщи служебният министър Васил Щонов при представянето на екипа си в петък.

По думите му ще бъдат вземти всички мерки за поддръжката на електромрежата, за да не се стигне до силно коментираната през последните дни вероятност от режим на тока още през тази зима. За да сме подсигурени в случай, че спре транзитът на руски газ през Украйна, през която в момента е единственият маршрут за вноса на газ у нас, се търсят средства за допълнително нагнетяване на суровина в "Чирен".

В момента газохранилището е запълнено 75 на сто, което е достатъчно за непрекъснато снабдяване в продължение на 100-120 дни според атмосферните условия през зимата, обясни Щонов. "Ще се осигурят пари за максимално запълване на газохранилището (капацитетът му за полезно съхранение на гориво в момента е 550 млн. куб. метра – б.а.)", каза той, но не се ангажира с коментар колко средства ще трябват за това и откъде ще бъдат осигурени те. Оператор на газохранилището в "Чирен" е държавната "Булгартрансгаз".

Щонов каза още, че приоритет за България става изграждането на междусистемната газова връзка с Гърция, тъй като тя е реалният ни шанс за диверсификация на газовите доставки, над 80 на сто от които сега са от Русия, а останалите са местен добив.

Връзката с Румъния, чийто строеж започна през август 2012 г., но въвеждането ѝ в експлоатация се отлага от месеци заради проблеми с подводното трасе, наскоро съвсем заседна под Дунав, след като румънският изпълнител на строежа прекрати работа. Така и не е ясно кога ще може да продължи работата, тъй като трябва да се търси нова фирма.

Сега от думите на Щонов става ясно, че на връзката Русе-Гюргево вече няма да се разчита толкова, колкото на тази от Стара Загора през Хасково до Комотини, чийто строеж още не е започнал, а едва в края на тази година се очаква да бъде избран негов изпълнител. Въвеждането в експлоатация на българо-гръцката връзка се прогнозира за 2016 г., но все още не е ясно с каква суровина ще се захранва преди 2019 г., когато се очаква да тръгне азерският газ от каспийското находище "Шах Дениз ІІ" през Турция, Гърция и Албания за Италия по Трансанадолския газопровод, откъдето може да се захранва и българо-гръцката газова връзка. 

Заместник-министърът на енергетиката Антон Павлов посочи сред приоритетите гарантирането на поддръжката и сигурността на електропреносната мрежа през зимата.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес