Взети са проби от Германия и Австрия за проверката за двоен стандарт при храните

Взети са проби от Германия и Австрия за проверката за двоен стандарт при храните

Експерти от агенцията по храните вече са купили проби от три големи търговски вериги, представени на пазара на цяла Европа, в рамките на проверката за прилагани двойни стандарти в качеството на храните от една и съща марка, продавани на различните европейски пазари и български. От Германия и Австрия са взети общо 31 броя проби, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в понеделник.

Подборът на храните, което ще са част от сравнителния анализ, е определен по популярност и търсене сред потребителите на дадена храна, като важен елемент при подбора е и това, дали е предпочитана от деца и подрастващи. Обект на изследването са и храни, широко рекламирани и разпространявани в по-голяма част от пазара на ЕС.

След като завърши окончателното вземане на проби от търговската мрежа на България, в БАБХ ще се проведе разширено заседание на работната група за двойствените стандарти, с участието на държавни и външни експерти. То ще уточни вида на изследванията за всеки един продукт и лабораториите, в които ще бъдат извършвани сравнителните анализи.

Проверката обхваща шест вида месни продукти, осем вида млечни продукти, по седем разновидности на шоколадови изделия и  безалкохолни напитки и плодови сокове. Два вида са изследваните храни за бебета и малки деца, а маргаринът е един.

Очакванията до края на юни да стане ясно дали на българския пазар се предлагат продукти от дадена марка с различни съставки и съотношение на съдържанието. Ако такава практика бъде установена, ще бъде сезирана Европейската комисия, която може да предприеме действия срещу компаниите, които не спазват правилата за еднаквост на продуктите им.  

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес