Взети са заложници в църква в Южните Филипини

Взети са заложници в църква в Южните Филипини

Мюсюлмански екстремисти похитиха католически свещеник и още над десет души в църква, след като преди това през изминалата нощ подложиха на обсада град Марави в южната част на Филипините, опожарявайки сгради, устройвайки засади на военнослужещи и издигайки знамена на групировката "Ислямска държава", съобщиха официални източници, цитирани от Асошиейтед прес.

Президентът на страната Родриго Дутерте обяви военно положение в южните региони, тоест една трета от Филипините, и предупреди, че то ще бъде наложено по безкомпромисен начин.

Насилието избухна снощи, след като армията проведе операция срещу скривалище на Иснилон Хапилон, командир от ислямистката групировка "Абу Саяф", който е в списъка на Вашингтон за най-издирваните терористи, и за главата му има награда, достигаща до 5 милиона долара. Джихадистите след това повикали подкрепления от съюзническата групировка "Мауте", при което в Марави влязъл отряд от 50 въоръжени лица.

Архиепископ Сократес Вилегас, председател на Конференцията на католическите епископи на Филипините, заяви, че въоръжените бойци нахлули в катедрала в Марави и взели за заложници свещеник, 10 богомолци и трима църковни служители.

Свещеникът, отец Чито, както и другите, не са имали никакво отношение към конфликта, каза Вилегас.

"Той не е бил участник в бойни действия. Не е носил оръжия. Не е бил заплаха за никого", заяви той за Чито. "Вземането му за заложник, както и на тези, които са били с него, противоречи на всякакви норми за цивилизовано водене на (военен) конфликт", отбеляза Вилегас. Според него въоръжените похитители искат властите да оттеглят силите си.

"Предупредих всички да не ме карат да се намесвам", заяви Дутерте в самолета си на път за Филипините от Русия. По думите му се е наложило да предприеме действия, за да защити републиката.

Военното положение позволява на филипинския президент да възложи на въоръжените сили да извършват арести и обиски.

Дутерте вчера бе на посещение в Русия, но го прекъсна заради рязко изострилата се обстановка в южната част на Филипините.

Споделяне

Още от Свят