Взимат седемте титли на Ланс Армстронг от "Тур дьо Франс" заради допинг аферата

Взимат седемте титли на  Ланс Армстронг от "Тур дьо Франс" заради допинг аферата

Легендата в колоезденето Ланс Армстронг ще изгуби седемте си титли от обиколката на Франция и ще му бъде наложена доживотна забрана да участва в състезания, съобщи Американската антидопингова агенция (Usada).

Оттеглилият от професионалния спорт през 2011 година колоездач обяви, че се отказва да продължи съдебната битка срещу антидопинговата агенция, която го обвинява в употребата на допинг през целия период от 1999 г. до 2005 г.

Генералният директор на агенцията Травис Тайгарт заяви, че на Армстронг ще му бъдат отнети всички резултати, постигнати от 1 август 1998 г. насам. Възможно е да му бъде отнет и бронзовия медал от Олимпиадата в Сидни през 2000 година.

Армстронг заяви в Twitter, че повече няма да се занимава с този въпрос и "обръща страницата".

"Ще се посветя на работата, която започнах още преди да спечеля "Тур дьо Франс" – да служа на хората и семействата, засегнати от рака", каза Армстронг, който се завърна в спорта, след като победи болестта.

Американската антидопингова агенция обвинява Армстронг, че е използвал хормона еритропоетин и стероиди, както и кръвопреливания от 1986 г. насам. Той продължава да твърди, че е невинен, но обяви, че е уморен от обвиненията срещу него.

"Разследването на е просто лов на вещици. Приключвам с тези глупости", заяви Армстронг.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт