Взрив и стрелба на събранието за мир в Афганистан

Афганистанският президент Хамид Карзай откри днес в Кабул дългоочакваното национално събрание, от което се очаква да одобри план за национално помирение, предадоха световниге агенции. Джиргата за мир, в която участват около 1600 представители на афганистанските племена, политици и общественици, започна с четене на стихове от Корана и реч на президента. Минути, след като  Карзай започна да говори, се чуха два взрива, но президентът прикани участниците в събранието да не изпадат в паника и продължи словото си. 

"Седнете, нищо няма да стане", цитира Ройтерс думите му, отправени към уплашените участници, някои от които скочили на крака. "Аз вече свикнах с това", каза Карзай, оцелял при поне три покушения срещу него. "Всички са свикнали", добави той.

Малко след това бе съобщено, че около Политехническия университет, където се провежда джиргата, се чува и стрелба от автомати. 

За първите взривове полицията заяви, че са от ракета, която паднала на празно място и няма пострадали. Все още няма информация за стрелбата. 

По-късно президентът Карзай е напуснал мястото на събранието под въоръжен конвой, над района са кръжали хеликоптери, предаде Ройтерс. 

Талибаните бойкотираха джиргата, която според тях защитава чужди интереси, а не на афганистанския народ.

Споделяне

Още от Свят