Взрив на газопровод край Благоевград спря руските доставки за Гърция

Взрив на газопровод край Благоевград спря руските доставки за Гърция

Взрив по магистралния газопровод към Гърция стана в понеделник сутринта в района на село Долно Българчево, намиращо се на 6 км от Благоевград. Инцидентът е причинен от авария, станала в 7.20 часа. Няма жертви.

При разкъсването на близо 10 м от тръбата е изтекъл  газ, но тъй като синьото гориво е леко, бързо се разсейва в атмосферата. Не е възникнал пожар в резултат на взрива, установени са малки количества във въздуха, които не са опасни за здравето на населението, съобщиха от "Булгаргаз Холдинг".

В резултат на аварията са спрени доставките на руски газ за Гърция, които представляват 80 на сто от потреблението на страната. В договора с "Газпром" са уредени клаузите в случаи като този, съобщиха от "Булгаргаз", която транзитира руски обеми и за Турция и Македони. "Информирали сме своевременно партньорите си по договорите за транзитен пренос", допълниха от газовата компания  

От там уточниха, че с наличните преди скъсването на тръбата количества газ продължават доставките за Гърция, макар и с намалено налягане, което съответно ще се отрази върху обема.

На мястото на инцидента отиде екип от специалисти на "Булгаргаз", който проучва причините за аварията. Засега се предполага, че скъсването е заради свличане на земна маса, но техническото заключение ще излезе "в непродължителен срок". Работи се и по възстановяването на транзита, очаква се до три дни ще бъдат възобновени доставките.

От "Булгаргаз" съобщиха, че има начини за компенсиране на доставките за Гърция, докато се оправи тръбата.

По първоначални оценки на експертите от държавната газова компания материалните щети не са големи, а и газопроводът е застрахован при различни компании, уточниха от дружеството.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?