Взрив на търговски панаир в Дамаск взе 5 жертви

Взрив на търговски панаир в Дамаск взе 5 жертви

Петима човека загинаха, а поне 11 бяха ранени в неделя на международен търговски панаир в Дамаск, предаде ДПА, цитирана от БТА, като се позова на организаторите на събитието.


Експлозията е била предизвикана от самоделна ракета, избухнала на входа на панаира. Тя е била изстреляна от предградието Източна Гута, където бунтовнически групи активно действат от години.


Международният панаир в Дамаск, който беше открит в четвъртък, е първият от началото на гражданската война в Сирия през 2011 г.

Сирийското правителство го рекламира като икономическо завръщане, а според организаторите в него участват 43 арабски и други страни.

Междувременно сирийският президент Башар Асад заяви, че Западът "се стреми да установи хегемония" над Близкия изток, но Сирия заедно с Русия "се противопоставят на тези опити". По думите на Асад, "принципната позиция в защита на националния суверенитет, заета от Сирия, стана причина за започналата срещу нея война".

Сирийският президент подчертал пред дипломатическите служители в сирийското външно министерство, че "сирийците скъпо са платили за провала на заговора на Запада и "мюсюлманските братя", но цената на съпротивата е по-малка от цената на капитулацията".
"Битката не е приключила, тя продължава, и предлаганите сега хуманитарни инициативи преследват целта да се постигне това, което не успяха терористите", добавил сирийският президент, цитиран от местната телевизия "Сурия".

Споделяне

Още от Свят