Взрив на заболели от трихинелоза след консумация на диви прасета

Взрив на заболели от трихинелоза след консумация на диви прасета

Два взрива на заболели от трихинелоза са били регистрирани Малко Търново и Крумовград, съобщиха от Министерството на здравеопазването в петък.

Единият взрив е регистриран от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Бургас. След консумация на луканки, приготвени от диво прасе, отстреляно в землището на гр. Малко Търново, заболяват 8 души, 6 от които са приети в болница. Издирени и изследвани са 7 контактни лица, като резултатите им са отрицателни. Своевременно е уведомена Областна дирекция по безопасност на храните в Бургас.

В РЗИ-Кърджали е постъпила информация от общопрактикуващ лекар от Крумовград за пациенти с оплаквания след консумация на месо от диво прасе, преди да са готови лабораторните резултати за трихинелоза. Предприети са спешни противоепидемични мерки. Създадена е организация със съдействието на личния лекар и председателите на ловните дружинки да се извърши издирване и изследване на всички хора, консумирали от заразеното месо. Междувременно в университетската болница “Св. Георги“, гр. Пловдив е хоспитализирано 3-членно семейство, консумирало от месото.

На 10 януари в МЗ е постъпила информация и от РЗИ-Хасково за лабораторно потвърден случай на трихинелоза при мъж, консумирал пържоли от отстреляно диво прасе в района на община Крумовград. До момента е издирен един контактен.
Епидемиологичното проучване продължава по населени места.

Министерството на здравеопазването обръща внимание, че трихинелозата е тежко протичаща паразитна болест при хората. Причинителите на заболяването са малки кръгли червеи - трихинели. Заболяването започва най-често от 5 до 25 дни след консумация на заразено с трихинели месо. Оплакванията най-често са: стомашно-чревен дискомфорт, висока температура, мускулни болки при движение, при гълтане, дъвчене, както и отоци около очите.

От МЗ обръщат внимание на членовете на ловно-рибарските дружества, че задължително трябва да се извършва изследване на месото от отстреляните диви свине в лабораториите на Агенцията по безопасност на храните по места.

За да се избегне заболяване от трихинелоза е необходимо месото от домашна свиня, добито в личното стопанство или диво прасе да се консумира само след изследване за наличие на трихинели. Приготвените месни продукти (кайма, наденица, суджук, луканка и др.) да се консумират след много добра термична обработка. При поява на описаните оплаквания незабавно да се потърси медицинска помощ от личния лекар, както и консултация с паразитолог.           

Пазаруването на свинско месо и месни продукти да се осъществява само от утвърдени магазини и фирми.

През 2018 г. са регистрирани 44 заболели лица след консумация на непроверено свинско месо и сурови/полусурови месни продукти от диви и домашни прасета.

Ежегодно с настъпването на есенно-зимния и ловен сезон за едър дивеч, с цел предотвратяване възникването на случаи и епидемични взривове от трихинелоза, Министерството на здравеопазването съвместно с националния консултант по паразитология,  изготвя и изпраща на регионалните здравни инспекции напомнително писмо за прилагане на необходимите противоепидемични мерки, съгласно действащата нормативна уредба.

 Предвид факта, че в рамките на три поредни дни в Министерство на здравеопазването постъпи информация от РЗИ-Бургас, РЗИ-Кърджали, РЗИ-Пловдив и РЗИ-Хасково за регистрирани случаи на трихинелоза и за лица, консумирали заразено месо от отстреляни диви прасета на територията на община Крумовград, Регионалните здравни инспекции следва да приложат в пълен обем и да проконтролират изпълнението на разпоредените от МЗ мерки.

Още от България

Кой трябва да оглавява листата на БСП за евроизборите?