Взрив от хепатит А в ромския квартал на Луковит

Взрив от хепатит А в ромския квартал на Луковит

За взрив на заболели от хепатит А в ромския квартал "Изток" в Луковит съобщават от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Ловеч. От началото на юни само в този квартал случаите са 63 - основно на деца от една до 15 години, съобщила за БТА д-р Сийка Иванова, директор на дирекцията "Надзор на заразните болести" в РЗИ. В цялата област заразените са 75.


През последната седмица са хоспитализирани в инфекциозното отделение 13 пациенти с хепатит А, от които 11 са от Луковит, а двама от Ловеч.

"Това е контактнобитова инфекция, болест на мръсните ръце, която се предава и продължава от началото на юни. Заболяването е с явна клинична проява, но може да се развие без симптоми. Това е и една от причините за многото заразени", заяви д-р Иванова.

По думите ѝ, предприемат се мерки по отношение на контактните лица чрез общопрактикуващите лекари в града, като е ангажиран и здравният медиатор. Многократно е информирана и община Луковит, дадени са указания и препоръки за приема на децата след ваканцията в детските заведения и училищата в града.

Д-р Иванова добави, че са водени разговори родители, които могат да си позволят сумата, да купят ваксина срещу хепатит А и да се постави на контактните лица.

От РЗИ са издали предписание до кмета на община Луковит да бъдат обсъдени възможностите и за организиране на т. нар. крайна огнищна дезинфекция в домовете със заболели.

Споделяне

Още по темата

Още от България