Взрив разруши част от украински газопровод за Европа

Взрив разруши част от украински газопровод за Европа
Взрив унищожи част от един от главните газопроводи в Украйна, през които се транспортира руски газ към Европа, съобщиха в понеделник от украинското енергийно министерство, цитирано от световните агенции.

Експлозията, станала в 14.20 часа местно време, не е взела жертви и няма заплаха за местните жители, обясни говорителят на министерството Игор Крол.

Според съобщението 30 метра от тръбата Уренгой-Помари-Ужгород е повредена от експлозията, но все още не е ясно колко време ще отнеме ремонтът на газопровода Уренгой – Помари – Ужгород, който е една от трите най-големи украински тръби, транспортиращи руски газ за Европа.

Все още се изясняват и причините, довели до експлозията, отбеляза Крол.

От министерството отказаха да потвърдят или отрекат информациите, че доставките на газ за ЕС са били спрени.

Крол коментира пред ББС, че резервната система вече е активирана, но отказа да даде повече подробности за това как инцидентът ще се отрази на газовите доставки за Европа.

Междувременно компанията "Нефтегаз Украйна" увери, че аварията няма да намали доставките на газ за европейските потребители, тъй като потокът е пренасочен по други канали.

От "Газпром” коментираха, че фирмата продължава да доставя газ на клиентите си и че доставките през Украйна не са били нарушени. 

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?