Взрив в градски автобус в Толиати уби осем и рани близо петдесет души

Автобус от градския транспорт в руския град Толиати бе взривен, като на място загинаха осем души и около 50 бяха ранени, сред които неколцина тежко, предадоха информационните агенции в сряда.

Атентатът е предизвикан от поставен взрив според първоначалния оглед на експертите от местното управление на Федералната служба за сигурност.

Губернаторът на Самарска област Владимир Артяков е съобщил за РИА „Новости”, че е възбудено наказателно дело по точката от Наказателния кодекс на Руската федерация за терористичен акт.

Имаме основания да предполагаме, че взривното устройство е било закрепено отдолу на автобуса, или на пода му вътре, коментира източник от правоохранителните органи, цитиран от агенция „Интерфакс”.

По предварителни данни мощността на устройството представлява около 1 килограм тротил.

Според същия източник към момента има няколко версии за случилото се. Според една от тях  това е терористичен акт. Според друга версия взривът е станал случайно, като е гръмнала пренасяна от пътник бомба. Заради това се проучват загиналите и пострадалите лица.  

За Толиати са изпратени московски специалисти, които се занимаваха с разследване на терористичните актове в московския обществен транспорт.  

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?