Взрив в руска мина уби 12 и затрупа над 80 души

Взрив в руска мина уби 12 и затрупа над 80 души

При два взрива на метан в руската мина "Распадская" в град Междуреченск, Кемеровска област, загинаха 12 души, други 59 бяха ранени, а 83-ма остават блокирани под земята, предадоха световните агенции в неделя.

Спасителните дейности са преустановени до 21 часа московско време заради опасност от нови взривове. Необходимо е време за разсейване на газа, до затрупаните хора стига въздух и са различни прогнозите за успеха на операцията по изваждането им.

На мястото на инцидента пристигна министърът на извънредните ситуации на Русия Сергей Шойгу, на когото премиерът Владимир Путин заръча да контролира акцията.

По време на първия взрив в нощта на събота срещу неделя в забоите на мината са се намирали над 350 души, ноповечето от тях са успели да излязат на повърхността.

След като в щахтите влезли спасители станал вторият взрив и в момента част от тях също са сред затрупаните на 500 м дълбочина. Частично са се разрушили и административната сграда на дружеството и други здания на мината.

Състоянието на девет от пострадалите се оценява като тежко.

Именно след втория взрив са спрени спасителните акции. "Кого да пратим на смърт?", попита губернаторът на Кемеровска област Аман Тулеев роднините на затрупаните миньори.

От областната администрация съобщиха, че на семействата на загиналите ще бъдат изплатени обезщетения от 1 млн. Рубли.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят