Взрив в центъра на Владикавказ, Южна Русия

Двама души са загинали от днешния взрив в автомобил в южния руски град Владикавказ - една жена с неустановена самоличност и курсант от местно военно училище, който бил ранен и починал в болница, предаде ИТАР-ТАСС.

Десет души са получили наранявания при експлозията в близост до централния пазар в столицата на република Северна Осетия.

Шестима от тях са в болница в стабилно състояние. Част от ранените са военнослужещи.

От Федералната служба за сигурност (ФСС) съобщиха, че взривът е избухнал пред административна сграда на ъгъла на две от най-оживените улици. Там са били паркирани три автомобила - едно БМВ и две Жигули. Взривното устройство е избухнало в момента, когато е преминавал камион с военнослужещи от вътрешните войски.

Причината за експлозията не е ясна, но през последните години в този район е имало множество атаки от страна на чеченски сепаратисти, посочва Би Би Си.

Републиканското управление на Федералната служба за сигурност работи по версията за терористичен акт. Според разследването на ФСС експлозивът с еквивалент 5 кг тротил бил поставен в автомобил ВАЗ-2107.

Но пресслужбата на северноосетинското МВР обяви, че причината за инцидента е експлозия на газовия резервоар на въпросния автомобил. Говорителят същевременно посочи, че се разработват и други версии.

АП припомня, че през 1999 г. бомба на централния пазар във Владикавказ уби 55 и рани 168 души. Северна Осетия е разположена западно от Чечения, където от 1999 г. се водят бойни действия между бунтовници сепаратисти и руските войски.

Междувременно бе съобщено, че властите са задържали извършителя на терористичния акт във влака от Кисловодск за Минералние води, взривен през септември м. г. Арестуваният е жител на Шатойския район на Чечения, съобщи днес пред журналисти заместник-министърът на вътрешните работи на Русия Александър Чекалин, цитиран от ИТАР - ТАСС.

Известен е и се издирва и човекът, поръчал атентата.

На 3 септември 2003 г. във влака от Кисловодск за Минералние води станаха две силни експлозии. Загинаха 6 души, а 92-ма бяха ранени.

Задържана е и престъпна група от 6 души, за която се подозира, че е извършила друг атентат на Севернокавказката железница. На 1 януари м.г. бе взривен влак край Куруж Сула. Арестуваните са от т.нар. гудермески джамаат, както е известна една от чеченските банди.

Споделяне

Още от Свят