Взривът в апартамент във Варна вероятно е причинен от бензин и газ

Взривът в апартамент във Варна вероятно е причинен от бензин и газ

Взривът в апартамента в жилищен блок в квартал "Владислав Варненчик" във Варна най-вероятно е от типа обемен, чиито характеристики се проявяват при наличие на висока концентрация на леснозапалими материали в затворено пространство, обяви в четвъртък окръжният прокурор на крайморския град Красимир Конов.

Заключението на ДНК-експертизите, назначени за установяване самоличността на двете тела, открити след взрива, е готово, съобщиха по-късно през деня от пресслужбата на Апелативната прокуратура във Варна. Те потвърждават, че едната жертва е Веселин Димитров, който е бил в избухналия апартамент. Другото тяло е на 53-годишната жена, живяла в съседното жилище. След вземането на пробите от жертвите, те бяха изпратени в специализирана лаборатория за експертиза по метода на ДНК-профилирането заедно със сравнителен материал, получен от техни кръвни роднини.

По думите на окръжния прокурор вече са събрани доказателства, че дни преди инцидента Веселин Димитров, който е обитавал жилището, е купил около 30 литра бензин и 11 литра газ пропан-бутан.

Взривът в блока във "Владислав Варненчик" избухна на 13 януари около 4,30 сутринта. При него загинаха двама души, а 18 пострадаха. Нанесени са щети на 15 от апартаментите.

Апартаментът, в който е станал взривът, е бил обитаван от 66-годишният Веселин Димитров. Той е бил забелязан от съседи да изнася багажа си късно вечерта в неделя. Апартаментът не е бил негов. Той е бил на жената, с която доскоро живеел на семейни начала. Седмица преди инцидента му е била наложена ограничителна заповед заради сигнал за домашно насилие. Жената се намира в кризисен център.

Веселин Димитров е бил военен, след това е работил в полицията, откъдето е бил дисциплинарно уволнен през 1995 г. за корупция.

Засега според специалистите няма данни за използване на взривни вещества за причиняване на избухването, допълни прокурор Конов. Той уточни, че е назначена и пожаро-техническа експертиза, която трябва да установи начинът на възпламеняване на запалимите вещества в жилището и дали това е предизвикано умишлено или от късо съединение в инсталацията.

"Все още не е ясно кой е извършителят. Разследват се няколко версии. Може да се каже, че в жилището е имало лесно запалими вещества, но все още няма потвърждение дали е имало взривни вещества или не. Наясно сме с характеристиките на взрива – той е от т. нар. обемни взривове, които могат да бъдат причинени от концентрация на лесно запалими вещества в затворено помещение", посочи по-рано Конов пред бТВ. Според него концентрацията на запалимите вещества трябва да бъде доста голяма, за да предизвика такъв взрив.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?