Взривена бе козирката на Герена заради строежа на новия стадион

Малко след 16.30 часа в неделя бе взривена козирката на централната трибуна на стадиона "Георги Аспарухов” на ФК "Левски”. Събарянето на тази част от съоръжението заради изграждането на нов модерен стадион продължи 5 секунди.

В конструкцията на централната трибуна бяха поставени 1200 заряда с общо 350 кг. експлозив. За провеждането на операцията бяха взети специални мерки за беозпасност.  Движението по булеварда край стадиона бе спряно за 15 минути, а включени сирени предупреждаваха за предстоящия взрив. Специален полиетилен и мрежи поеха ударната вълна от взрива, а вдигналият се след това прах се уталожи за около 15 минути.

Събарянето трябваше да се осъществи още в края на януари, но заради забавена документация то бе отложено за 3 февруари.

Новият стадион, който трябва да стане най-модерното футболно съоръжение у нас,  ще бъде изграден на три етапа. Първият ще бъде реализиран до май 2014 година, когато би трябвало да са напълно готови секторите А и Б. Този период е съобразен най-вече със 100-годишнината на клуба, когато тимът ще играе домакинските си мачове на стадиона. На първия етап до 2014 година, за построяването на А и Б секторще бъдат похарчени между 16-20 милиона лева. Вторият етап включва изграждането на сектор В през 2015 година. Цялостното завършване на съоръжението, се предвижда за 2017-2018 година. Новият проект предвижда всички трибуни да бъдат покрити и да поемат 28 хил. зрители, а категорията му да стане 3+.

Все още обаче не е ясно дали името на новия стадион ще остане "Георги Аспарухов” на името на футболната легенда на "Левски” или ще бъде кръстен "Газпром арена”, както се спекулира заради уговореното спонсорство от руския газов монополист.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?