Взривеният в Бургас имал общ бизнес с убития Славов?

Шестнадесет души от криминалния контингент в Бургас са проверени във връзка със снощния взрив, при който загина Недялко Пиперков. На осем от проверените лица са направени натривки за това дали са боравили с взривно вещество, останалите са били проверени за алиби, каза директорът на бургаската полиция ген. Красимир Петров.

Вчера около 18.20 часа мерцедесът, който 33-годишният Пиперков управлявал, беше взривен пред бл. 13 в бургаския квартал "Лазур". Съседи разказаха, че Недялко е бил на гости при майка си. Ген Петров уточни, че взривът е бил поставен под автомобил, но вида и количеството му все още се уточняват.

Пиперков е имал петролен бизнес, притежава и заведение в курортен комплекс "Слънчев бряг".

Източници, цитирани от БТА твърдят, че Недялко Пиперков е имал бизнесотношения с президента на "Интерпетролиум" Стоил Славов.

Славов бе взривен в асансьора на сградата на столичния бул."Джеймс Баучър" на 19 януари, където е имал офис заедно с други босове от бившата силова групировка СИК. Версията за неговото убийство е свързана с бизнеса му, от МВР твърдят, че напредват в разследването, но засега няма задържани с повдигнато обвинение.

Заради информацията, че взривеният е правил опити за укриване на средства чрез фалшифициране на данъчни фактури, данъчните в морския град ще направят проверка дали срещу Пиперков има заведени преписки.

Недялко Пиперков е семеен, има дете на 5 години. Живеел със семейството си в кв. "Сарафово". Миналото лято на 11 август Пиперков бе нападнат и бит около 20,45 до бл 55 в ж.к. "Славейков"от три неизвестни лица в близост до новострояща се кооперация малко след като е слязъл от колата си. Бяха му нанесени удари в областта на главата, след което той бе настанен в болница с прорезни рани по главата и счупена кост на дланта. Тогава Пиперков заяви, че знае кой е изпратил нападателите му, но не посочи име. Проверка установи, че заведената преписка по случая срещу неизвестен извършител е спряна.

Според справка в АПИС на името на Недялко Пиперков има регистрирани няколко фирми ДНС- ООД Бургас, която се занимава с търговия на петрол. В нея Недялко е съдружник с Дора Иванова и Станислав Колев. ЕЛИ-НЕД, която е изцяло на Пиперков, се занимава със строителство. Пиперков има още една фирма за търговия с горива- ПИПИ ООД. 10 на сто от нея са на Кирил Кирилов.

Взривената кола е собственост на фирмата "Велика -кар"ЕООД. Тя е със седалище в същия блок, пред който стана инцидентът и неин собственик е Велика Янкова Пашова. Фирмата е с предмет на дейност: търговия с нефтопродукти, вътрешен и международен транспорт, отдаване на автомобили под наем, търговско представителство и посредничество, комисионни, митнически Консултации.

На същия адрес , където най-вероятно живее майката на Недялко - Красимира Стойкова Диамандиева-Пеева има регистрирана още една фирма за търговия с петрол - Трояна ООД. Бащата на Недялко е бил генерален директор на "Океански риболов" до 1990 г. На името на Красимира Стойкова Диамандиева - Пеева в регистрите фигурира още една фирма "Диамант" ООД. 80 на сто от нея са собственост на украинеца Анатолий Константинович Щвадчин. Фирмата е била за търговия на едро.

Още от България